- Alex Svanenik is de oprichter van Nansen, een platform dat meer dan 100 miljoen accounts van gebruikers op het Ethereum-platform volgt en analyseert.
- Svanenik vertelt tegen Insider dat de hoge transactievergoedingen Ethereum volgend jaar flink wat problemen kunnen bezorgen.
- Ook benoemt hij zes alternatieve cryptoplatforms die daar komend jaar van kunnen profiteren.
- Lees ook: Ether ligt op koers om de bitcoin ruimschoots te verslaan qua rendement in 2021
Het cryptoplatform Ethereum is een van de grote winnaars van 2021. De waarde van de bijbehorende cryptomunt ether, in omvang de op één na grootste cryptomunt, steeg dit jaar met bijna 440 procent.
Volgens analist Alex Svanevik is de groei van Ethereum deels te danken aan de opkomst van NFT‘s, ofwel unieke digitale eigendomscertificaten die worden vastgelegd op een digitaal logboek (blockchain). Ethereum was namelijk de eerste blockchain die hiermee digitale verzamelobjecten ondersteunde. Ether is ook een van de meest gebruikte cryptovaluta om NFT-transacties mee te doen.
“NFT’s zijn een van de grootste ontwikkelingen van 2021”, vertelt Svanevik aan Insider. “Ze zijn een grote drijfveer geweest om mensen naar de cryptomarkt te brengen – ook gebruikers die eerder niet veel op hadden met de ideologie achter cryptomunten zoals de bitcoin of het idee van decentrale platforms voor het doen van transacties.”
Svanevik richtte in 2019 Nansen op, een bedrijf dat de transacties van meer dan 100 miljoen Ethereum-wallets analyseert. “We bestuderen praktisch iedere applicatie of blockchain token – NFT’s, DeFi, stablecoins en zelfs de op hondenmemes gebaseerde tokens“
Ethereum is te duur
Ondanks de successen die Ethereum dit jaar boekte, liep het cryptoplatform ook tegen problemen op. Gebruikers bekritiseren bijvoorbeeld de hoge transactiekosten ook wel bekend als 'gas fees'. Dit maakte de opkomst van verschillende concurrerende fora zoals Solana en Avalanche mogelijk.
"Een significant probleem van Ethereum zijn de hoge transactiekosten", legt Svanevik uit. "Een gevolg hiervan is dat gebruikers overstappen naar andere cryptoplatforms. Alternatieve tokens zagen dit jaar een sterke groei." Sommige hebben er zelfs miljoenen gebruikers bij gekregen, zegt de oprichter van van onderzoeksplatform Nansen. "Ik denk dat dit alleen maar groter wordt."

'Ethereum-killers'
Voor 2022 ziet Svanevik zes blockchains van het type 'layer-one' (alleen de fundamentele blockchain) en 'layer-two' (met een netwerk en dus extra functionaliteiten er bovenop) die de strijd aangaan met Ethereum.
Dit zijn Avalanche, Binance Smart Chain, Fantom, Polygon, Solana en Terra. Sommige crypto-experts beschouwen deze zes alternatieve fora onderhand als 'Ethereum killers'.
Avalanche is een layer-two blockchain om in de gaten te houden, zegt Svanevik. De token van het netwerk, Avax, steeg 500 procent in waarde nadat ontwikkelaar Ava Labs in november ging samenwerken met consultant Deloitte.
"Ethereum probeert 's werelds grootste computer te worden", vertelde Ava Labs bestuursvoorzitter John Wu recentelijk aan Insider. "Ze hebben een voorsprong, maar hun techniek zit niet zo goed in elkaar. Zonder de nodige upgrades eindigen ze als MySpace of Friendster, in plaats van Facebook."
Svanevik wijst ook naar Binance Smart Chain (BSC) als een bedreiging voor Ethereum. BSC is een alternatief DeFi-platform van cryptohandelsplatform Binance.
Fantom en Polygon zijn twee andere Ethereum-killers in spe, denkt Svanevik. Hun respectievelijke tokens, FTM en MATIC, stegen dit jaar met duizenden procenten, een teken dat zogenoemde altcoins steeds meer terrein winnen op de bitcoin en Ethereum.
"De opkomst van een crypto-universum met een reeks grotere blockchains, naast de bitcoin en Ethereum, wordt een belangrijk thema in 2022", voorspelt Svanevik. "De stijging in de waarde van de token van Avalanche valt samen met de opkomst van Fantom en Polygon."
Dankzij NFT's doen Solana en Terra het goed
Onder de layer-one blockchains ziet Svanevik Solana en Terra als grote bedreigingen voor Ethereum. Eerstgenoemde is dit jaar gegroeid in de rol van grote concurrent voor het Ethereumnetwerk. Solana groeide dit jaar uit tot de op vier na grootste cryptomunt en biedt een bruikbaar alternatief voor de handel in NFT's.
De token sol steeg met meer dan 10.000 procent en voor de luna van Terra geldt iets vergelijkbaars.
"Deze blockchains hebben lagere transactiekosten en hogere transactiesnelheden", legt Svanevik uit. "Dit zijn de voornaamste crypto's die een toename in activiteit hebben gezien."
Maar, zo benadrukt Svanevik, het is niet vanzelfsprekend dat er een verband bestaat tussen de koers van een cryptomunt en de gebruiksmogelijkheden. Hij wijst naar de token ada van cryptoplatform Cardano en naar XRP. Beide munten genieten veel populariteit onder kleine beleggers ondanks hun beperkte technische applicaties.
"Je ziet tokens in waarde stijgen zonder al te veel activiteit", legt Svanevik uit. "Cardano is hiervan het beste voorbeeld. Je kan eigenlijk niks op die blockchain. Toch is de waarde enorm gestegen dit jaar. Hieruit blijkt dat koersen in deze markt niet altijd rationeel te duiden zijn."