- Energieleverancier Essent verlaagt per 1 juli de variabele stroomtarieven met 35 procent.
- Dit is volgens het energiebedrijf mogelijk doordat klanten met zonnepanelen een terugleververgoeding gaan betalen.
- Dit betekent dat het voordeel groter is voor klanten zonder zonnepanelen.
- Lees ook: Tweede Kamer wil voorkomen dat vergoeding voor terugleveren zonnestroom negatief wordt
Essent verlaagt het stroomtarief met 35 procent. Het nieuwe tarief geldt voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaat op 1 juli in. Klanten zonder zonnepanelen gaan er het meest op vooruit. De tariefsverlaging is volgens het energiebedrijf namelijk mede mogelijk door de invoering van terugleverkosten op de overproductie van opgewekte zonnestroom.
Per 1 juli wordt het nieuwe variabele stroomtarief 0,265 euro per kWh en voor gas komt het variabele tarief op 1,28 euro per kuub te liggen. Deze tarieven zijn inclusief btw en de energiebelasting.
Essent gaat met de prijs per 1 juli iets onder het landelijk gemiddelde van variabele en dynamische stroomprijzen van begin deze maand. Dat lag namelijk op 0,28 euro per kWh. De vraag is uiteraard hoe concurrerend het tarief van Essent wordt, aangezien veel andere energieleveranciers ook terugleverkosten gaan rekenen voor klanten met zonnepanelen en daarmee ook de algemene variabele tarief kunnen verlagen.
“Met de introductie van terugleverkosten op de overproductie van zonnestroom kunnen we onze klanten een veel lager stroomtarief bieden. Bij klanten zonder zonnepanelen gaat de energierekening nu met tientallen euro’s per maand omlaag. Dit zorgt voor een directe lastenverlichting en het verlaagt de drempel om de woning energiezuiniger te maken”, zegt commercieel directeur Boudewijn den Herder.
Klanten met zonnepanelen betalen terugleververgoeding
Essent stelt de zorgen van zonnepaneelbezitters te kennen en te hebben gekeken hoe het bedrijf ook hen verder kan helpen. Een van de initiatieven is dat Essent een verduurzamingspot beschikbaar stelt.
Voor de een komt dit in de vorm van korting op een warmtepomp, voor de ander deelname aan een proef met een thuisbatterij. Klanten worden volgens Essent daarover de komende tijd persoonlijk benaderd. De omvang van de verduurzamingspot bedraagt een half miljoen euro.
Essent benadrukt dat het plaatsen van zonnepanelen nog steeds rendeert. Ook met terugleverkosten. "Het is een misvatting dat je geen geld meer bespaart door terugleverkosten op overgebleven zonnestroom. Ook nu nog zijn zonnepanelen in gemiddeld 8 jaar tijd terugverdiend. Daarna heb je er nog zo'n 17 jaar plezier van en levert het je een jaarlijkse besparing op van gemiddeld 600 euro", aldus Den Herder.
Om overproductie van zonne-energie zo veel mogelijk te beperken adviseert Essent om het aantal zonnepanelen op het dak te laten aansluiten op het eigen energieverbruik.
Zonnepanelen minder aantrekkelijk door afschaffen salderingsregeling
Wat Essent niet noemt, is dat er in het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is afgesproken dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen.
In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van staat dat de salderingsregeling voor kleinverbruikers wordt beëindigd “met ingang van 1 januari 2027”. In het oorspronkelijke plan van demissionair minister Rob Jetten zou sprake zijn van een gefaseerde afbouw in een aantal jaren.
Het verdwijnen van de salderingsregeling heeft forse gevolgen voor het financiële voordeel van de eigenaren van zonnepanelen. De terugverdientijd wordt hierdoor substantieel langer. Business Insider liet eerder zien hoe dit kan uitpakken.