- Energieleverancier Essent verlaagt de variabele tarieven voor gas en stroom per 1 april.
- De tarieven gaan fors omlaag, maar liggen nog wel boven de maximumniveaus van het prijsplafond.
- Essent verwacht dat ongeveer de helft van de klanten met het energieverbruik boven de grenzen van het prijsplafond uitkomt.
- Lees ook: Zo hoog mag je bruto inkomen maximaal zijn, als je hoge energierekening deels wilt laten compenseren via het Tijdelijk Noodfonds Energie
Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. De tarieven voor het prijsplafond gaan uit van een maximale prijs van 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.
Het prijsplafond is gekoppeld aan een volumelimiet van 1.200 kuub gas per jaar en 2.900 kWh stroom. Tot deze verbruiksniveaus betalen klanten van energieleveranciers maximaal de prijzen van 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub, als de contractprijzen daar boven liggen.
Voor het verbruik boven de volumegrenzen van het prijsplafond gelden de contractprijzen van de energieleveranciers.
Op 1 april gaat het tarief voor stroom bij Essent omlaag naar zo'n 0,48 euro per kilowattuur. Voor gas betalen Essent-klanten 47 procent minder: 1,82 euro per kubieke meter.
Essent past de variabele tarieven eens per kwartaal aan. De nieuwe tarieven gelden dus tot 1 juli. Het energiebedrijf verwacht dat ongeveer de helft van de klanten met het energieverbruik boven de volumelimiet van het prijsplafond uitkomt. Zij hebben dus direct baat de de verlaging van de contractprijzen.
Lagere tarieven gas en stroom bij Vattenfall en Budget Energie
Essent is niet de eerste energieleverancier die de tarieven verlaagt. Budget Energie dook al wel onder het prijsplafond. Vattenfall zit daar nog boven, maar vaste klanten met loyaliteitskorting komen wel lager uit dan het gegarandeerde maximumtarief.
Behalve lagere variabele tarieven zegt Essent ook weer vaste contracten aan te willen bieden. Dat zou in het voorjaar moeten gaan gebeuren.
Op 1 april moeten nieuwe regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingaan waardoor energiebedrijven een hogere boete kunnen vragen van klanten die hun vaste contract voortijdig verbreken. Dat zou hen de zekerheid moeten geven om meer gas en stroom voor de langere termijn in te kopen.
Branchegenoot Eneco is al begonnen met het aanbieden van vaste contracten. De prijzen bij dat energiebedrijf liggen net boven die van het prijsplafond.