De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdagavond tijdens een werkdiner in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. Ze hervatten de handelsbesprekingen, met als doel om binnen negentig dagen een akkoord te bereiken.
Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde berichten in Chinese media dat de VS voorlopig afziet van een voor 1 januari geplande tariefverhoging. Trump wilde de invoerheffingen op in totaal 200 miljard dollar (176 miljard euro) aan Chinese goederen verhogen van 10 procent naar 25 procent. China heeft volgens de woordvoerder in ruil ingestemd om een “zeer substantiële” hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen, waaronder agrarische en industriële producten en energie.
Bereiken beide landen niet binnen negentig dagen een akkoord over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen, dan gaat de voorgenomen Amerikaanse tariefverhoging als nog in.
De ontmoeting tussen Xi en Trump duurde bijna 2,5 uur, wat langer was dan gepland. De economisch adviseur van Trump, Larry Kudlow, zei dat de ontmoeting “zeer goed” was verlopen. Volgens de South China Morning Post trakteerden delegatieleden na afloop de beide presidenten op een staande ovatie.
Eerder op de G20-top tekenden de VS, Canada en Mexico een nieuw handelsverdrag
Op vrijdag – aan het begin van de G20-top – zette Trump zijn handtekening onder een nieuw handelsakkoord met buurlanden Canada en Mexico. Hij deed dit samen met de Canadese premier Justin Trudeau en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Het nieuwe akkoord moet de oude vrijhandelsovereenkomst NAFTA vervangen.
Voordat het nieuwe verdrag in werking treedt, moet het nog door de parlementen van de Verenigde Staten, Canada en Mexico worden geratificeerd. Door de handtekeningen van Trump, Trudeau, Peña Nieto en hun handelsministers worden wel beschermingen tegen invoertarieven op bijvoorbeeld auto's van kracht.
Volgens Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, ontbreekt het in het nieuwe verdrag aan handhavingsbeleid. Ook is er te weinig aandacht voor de bescherming van arbeiders en het milieu. Pelosi wordt waarschijnlijk de nieuwe voorzitter in het Huis van Afgevaardigden waar de Democraten het sinds de verkiezingen van eerder deze maand weer voor het zeggen hebben.