Errol Keyner is om: gelijkheid is beter, ook als het om belastingafdracht gaat. Maar dan graag in euro’s.

Het zal u niet zijn ontgaan. De discussie over toenemende ongelijkheid in de wereld is volop gaande. Een vertaald boek vol statistieken van een tot voor kort bij de meeste mensen onbekende Franse econoom bleek de vonk. Kortgezegd waarschuwde hij voor grotere ongelijkheid in de wereld.

Het feit dat links Nederland – en de wereld – meteen zijn conclusies omarmde, was eigenlijk al voldoende reden voor argwaan. Als hardcore bèta-man ben ik dol op statistieken, maar totdat is vastgesteld dat zijn berekeningen integer en correct waren uitgevoerd, weersta ik de verleiding zijn boek te lezen. Kwestie van zelfdiscipline.

Ook consequentie staat bij mij hoog in het vaandel, dus voorlopig weiger ik de sterrenstatus van deze kandidaat Nobelprijswinnaar te steunen. U zult zelfs zijn naam beslist niet in deze column lezen. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Meer gelijkheid is eerlijk en rendabel

Met alle voorbehouden over de kwaliteit van het (nog steeds ongelezen) boek, moet ik erkennen dat de daarop volgende discussies over groeiende ongelijkheid wel degelijk effect hebben gehad op mij.

Sterker, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik een fervent aanhanger lijk te gaan worden van een gelijke verdeling in de maatschappij. Het verhaal van de ex-roker die anti-roker is geworden.

Ik weet het zeker. Gelijkheid is niet alleen eerlijker, maar ook economisch rendabel. Ik pleit daarom voor een gelijke belastingafdracht voor iedere Nederlander, ongeacht inkomen of vermogen. Niet als percentage van inkomen (vlaktaks) of vermogen, maar in absolute euro’s.

Met dank aan Thomas Piketty.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl