U kent Gouda van de kaas, maar ook banken weten de stad te vinden. Het Goudse installatiebedrijf Imtech doet bij banken de kassa steeds harder rinkelen, schrijft Errol Keyner.
Een megapretpark in Polen willen bouwen zonder deugdelijke financiering, zonnekoning-gedrag van de topman van de Duitse vestiging, gebrekkige controlemechanismen, grootschalige meerjarige fraude, incompetente topbestuurders, passieve commissarissen en een slapende controlerende accountant. Imtech bleek synoniem voor ellende.
Inmiddels liggen reputaties aan diggelen, zijn werknemers hun baan kwijt of vrezen ervoor, zijn aandeelhouders berooid en maken klanten en leveranciers zich zorgen.
Geen medelijden met banken
En ja, banken zijn ook bezorgd, maar hun pijn voelt lekker dankzij de drastische verhoging van rentetarieven. Zo hoog dat enige operationele winst van Imtech linea recta naar de banken gaat.
De schuldenlast is zo ondraaglijk dat Imtech snel geld moet binnenhalen. Bedrijfsonderdelen verkopen en eventueel een nieuwe aandelenemissie. Gezien de beurskapitalisatie van een paar honderd miljoen euro, zou een emissie zeer verwaterend zijn.
Droomscenario
Het minst slechte scenario is dat door verkoop van de ICT-divisie en nog een ander kroonjuweel tegen hoge prijzen, schulden beheersbaar worden en een uittocht van klanten wordt voorkomen.
De rentelasten dalen dubbel, dankzij lagere schulden en rentepercentages. Imtech heeft dan tijd gekocht om orde op zaken te stellen, vooral in Duitsland. Voor beleggers kan daarna de weg omhoog beginnen.
Doemscenario
Mocht verkoop van bedrijfsonderdelen zo weinig opleveren dat zelfs een claimemissie zinloos wordt, zijn banken opnieuw aan zet. Indien schuld in aandelen wordt omgezet, zullen bestaande aandeelhouders een verwatering in het kwadraat meemaken, of zelfs met lege handen komen te staan. De weg omlaag is voor hen dan geëindigd.
Met wat geluk zullen de banken dan over een aantal jaren Imtech voor een mooie prijs van de hand doen. Maar indien ze pech hebben, loopt ook voor hen de weg naar Gouda dood. Ze hebben dan zelf meegewerkt aan het verstikken van hun klant.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in Imtech.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl