Een Google-achtige injectie kan ING levenslust brengen. De opwinding over ING’s plannen om klantgegevens te benutten voor advertenties, is overtrokken, vindt Errol Keyner.

ING ziet een pot met goud. Informatie over geldtransacties van alle bankklanten is een geweldige bron voor allerlei bedrijven om hun promotieactiviteiten aan te scherpen, liefst zo dicht mogelijk op het individu toegesneden.

Dat een bank een beetje Google wil spelen, is begrijpelijk. Google is met het slim verzamelen van data in recordtijd het machtigste bedrijf ter wereld geworden. Google heeft de advertentiemarkt op zijn kop gezet en verdient veel meer geld dan vrijwel ieder “ouderwets” bedrijf met fysieke producten binnenhaalt. Miljarden dollars.

ING zit aan het andere eind van het verdienspectrum. Door – terechte – scherpe regelgeving zijn banken gedwongen minder risico’s te nemen en meer eigen vermogen aan te houden. Bankiers weten niet waar groei te realiseren valt. Zelfstandig overleven is al heel wat.

Een Google-injectie kan een bank weer levenslust brengen. En winstgroei.

Hel en verdoemenis voor ING

Toch viel maandag de halve wereld over ING heen. Hoe haalt de bank het in haar hoofd om klantgegevens te willen verkopen aan derden? Had ING nog nooit van privacy gehoord? En zou de bank zich niet wat bescheidener en klantgerichter moeten opstellen, na alle ellende die de sector de afgelopen jaren had veroorzaakt?

Wat een opwinding. Ikzelf twijfel er niet aan dat ING zich zal proberen te houden aan de wetten, ook die over privacy. De bank zal klanten netjes toestemming (moeten) vragen alvorens gegevens door te geven.

Als ING mij dit vraagt, doe ik niet moeilijk, mits ING daar genoeg tegenover stelt. Voor mij persoonlijk is het onvoldoende dat andere bedrijven mij kunnen bestoken met “mooie aanbiedingen”, dus er zal geld (van ING) bij moeten.

Dat is mijn keuze. Wie zijn al die woedende mensen die niet alleen een ondernemend ING, maar vooral mij deze vrijheid willen ontnemen?

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in ING.

Lees ook:

ING wil gegevens over betaalgedrag voor advertentie inzetten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl