Ondanks gebrek aan contanten kan Carlos Slim alle aandelen KPN kopen tegen meer dan 2,40 euro per stuk. Eerst moet het mes op de keel.
Carlos Slim zegt ongeveer zeven miljard euro neer te willen leggen voor de zeventig procent van de KPN aandelen die hij nog niet heeft.
De 2,40 euro per aandeel is twintig procent hoger dan de slotkoers voor de bekendmaking. Een aanfluiting aldus beleggers van het eerste uur, een reddingsboei volgens pessimisten.
Kille toekomst KPN
Zoals in een eerdere column aangegeven, ben ik pessimistisch over de toekomst van KPN. Moordende concurrentie en gratis diensten als Skype, Facetime en Whatsapp drukken de marges. Tegelijkertijd zijn hoge investeringen essentieel, waarmee de balans verder wordt uitgehold. Consolidatie binnen een groter geheel, waar vaste kosten over meer omzet kunnen worden uitgesmeerd, is dan te prefereren boven een geleidelijke ondergang.
Beleggers die wel geloven in de verdienkracht en innovatief vermogen van dit stukje Hollands Glorie zullen niet rouwig zijn wanneer Carlos Slim afdruipt. Zij denken dat KPN op eigen kracht op termijn veel hoger staat dan 2,40 euro. Mij lijkt het inderdaad niet ondenkbaar dat de koers hoger komt, maar niet op eigen kracht. Vroeg of laat wordt KPN overgenomen.
Slim wil niet teveel
Slim wil de baas zijn. Als hij niet uitkijkt, verkoopt KPN binnenkort haar Duitse dochter E-Plus voor ruim acht miljard euro om haar schuldenlast eindelijk uit de gevarenzone te krijgen. En juist kroonjuweel E-Plus ziet Slim als zijn breekijzer om de Europese markt te bestormen. Om de verkoop met zekerheid te kunnen blokkeren, wil hij de meerderheid van de KPN aandelen.
Maar niet veel meer. Zijn gigantisch vermogen van zo’n vijftig miljard euro zit grotendeels vast in scherp gefinancierde Zuid-Amerikaanse belangen. Het zal zelfs hem moeite kosten alle KPN-aandelen contant te kopen. Dus biedt hij een prijs waartegen lang niet alle beleggers verkopen, maar waarmee hij zijn huidige dertig procent tot iets boven de helft kan tillen.
Slim onderhandelen
Aandeelhouders hopen dat de KPN-bestuurders gewiekste onderhandelaars zijn. Door te dreigen met een beschermingsconstructie, waarmee ze een overname een half jaar kunnen uitstellen en E-Plus kunnen verkopen, zetten ze Slim het mes op de keel en kan hij worden verleid tot een beter bod.
Een hogere prijs doet Slims beperkte financiële beweegruimte echter dubbel pijn, aangezien dan ook meer beleggers hun aandelen KPN zullen aanbieden. Door het deels in aandelen te betalen, kan hij het bod zowel aantrekkelijker als betaalbaar maken.
Tenzij ze (kunnen) worden uitgerookt, zullen de achterblijvende mokkende minderheidsaandeelhouders KPN verder op de beurs genoteerd zien. Ze zijn dan wel overgeleverd aan Slims grillen. Ter geruststelling, slechts een zwartkijker zal beweren dat zijn grillen nog slechter voor aandeelhouders zijn dan die van de huidige KPN-bestuurders.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in KPN.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl