Wat kan een beursgenoteerde onderneming leren van de politiek? In het geval van Ahold vooral hoe het niet moet. Politici willen namelijk wel eens hun eigen belang laten prefereren boven het landsbelang. Errol Keyner hoopt dat de Ahold-top minder zelfzuchtig zal zijn.
In de Europese politiek is kwaliteit niet allesbepalend om een belangrijke positie te verwerven. Nationaliteit, politieke bloedgroep, gunfactor en geslacht zijn relevanter. Uitruil van andere zaken en posities tijdens duister gekonkel in achterkamertjes geven de doorslag.
Misschien ervaren sommige landgenoten welhaast een vaderlandse trots dat “onze” Frans Timmermans en Jeroen Dijsselbloem de subtop in de Europese politiek hebben bereikt. Volgens cynici heeft dit chauvinisme echter een hoge prijs.
De weerstand van Nederland tegen de naheffing aan Brussel was voor de bühne, want de 642 miljoen euro werden vorig jaar keurig op tijd betaald. En zolang Dijsselbloem met de grote jongens en meisjes mag meespelen, zal hetzelfde gelden voor verdere naheffingen, waaronder alvast een van 200 miljoen euro. Menig ander land zou als ruimhartige netto betaler een dikke middelvinger naar Brussel hebben uitgestoken.
Het salaris van een minister – inclusief Europese nevenactiviteiten – is inderdaad niet hoog, maar kost zo wel erg veel.
Ratio bij Ahold
Gelukkig verlopen zaken rationeler bij ondernemingen, zo hoor ik je zuchten. Als je Aholdaandeelhouder bent, help ik het je hopen. Ahold en het Belgische Delhaize onderhandelen over een fusie. Het samengaan van de supermarktketens biedt inderdaad kansen, want ze vullen elkaar geografisch goed aan en ze vergroten hun inkoopkracht bij leveranciers als Unilever, waarmee marges toenemen.
Ahold is in ieder opzicht groter, dus Ahold aandeelhouders zullen collectief een proportioneel groter deel van de fusieonderneming bezitten…tenzij Delhaize de softe factoren te gelde weet te maken. Zal Ahold het topbestuur van de fusieonderneming domineren en blijft het hoofdkantoor in Nederland? De prijs daarvan kan hoog zijn.
Een mogelijke kansrijke fusie voor beide ondernemingen zou daarmee kunnen afglijden tot een te dure overname van Delhaize door Ahold.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. De auteur heeft geen positie in Ahold.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl