Eindelijk wat bewijsmateriaal voor de stelling dat vakantie goed is voor de productiviteit. En het komt van een accountantskantoor.

Vakantie opnemen gaat altijd een beetje gepaard met schuldgevoel. Kan het bedrijf wel zonder mij? Vooral Amerikanen staan wat wantrouwig tegenover vrije tijd. Vorige week maakte de Amerikaanse brancheorganisatie voor de reissector bekend dat 40 procent van de Amerikanen, toch al niet ruim bedeeld met vakantiedagen, ze niet allemaal opnemen.

Betere evaluaties

Maar volgens intern onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young krijgen werknemers die meer vakantiedagen gebruiken een betere beoordeling bij functioneringsgesprekken, schrijft Huffington Post. “In de VS en Canada constateerden we dat voor iedere 10 uur opgenomen vakantie mensen 8 procent hogere evaluaties kregen”, zegt Mayella Gockel, hoofd flexibiliteitsstrategie bij EY.

Er was ook een verband tussen vakantie en de tijd dat een werknemer bij het bedrijf bleef. Voor iedere 40 uur vakantie bleven werknemers acht maanden langer in dienst.

Verband niet goed onderzocht

Mensen voelen wel aan dat er een verband is tussen vakantie en functioneren, maar er is weinig onderzoek naar gedaan, volgens het Families and Work Institute, dat zich met de balans tussen leven en werk bezighoudt. "Mensen begrijpen tot op zekere hoogte wel dat een pauze je prestaties ten goede kan komen", zegt onderdirecteur Anne Weisberg. "Maar de vraag is hoe de leidinggevende daarmee omgaat."

De accountants van EY staan onder veel druk om goede prestaties te leveren. Het bedrijf rekent de inzet van zijn mensen per uur voor aan klanten. De opkomst van nieuwe technologieën maakt het moeilijk om de juiste balans te vinden.

Reminder: ga er eens uit

EY stuurt medewerkers berichtjes om ze aan te sporen vakantie te nemen, en houdt er zelfs een adviescentrum op na die medewerkers helpt te beslissen op wat voor soort vakantie ze willen en hoe ze goede aanbiedingen kunnen vinden. Ook wordt delegeren binnen de organisatie gestimuleerd, waardoor vakantie nemen en geven makkelijker wordt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl