- Erik Finman kocht als tiener 100 bitcoins en werd zo, naar eigen zeggen, de jongste bitcoinmiljonair ooit.
- Na een aantal jaar in Silicon Valley te hebben rondgelopen, begeeft de 22-jarige miljonair zich nu op het politieke speelveld.
- Hij lanceert de Freedom Phone: een smartphone bedoeld voor conservatieve Amerikanen met verboden apps als Parler.
“Hoi, ik ben Erik en ik ben de jongste bitcoinmiljonair ooit. Ik heb het al gemaakt in Silicon Valley en al veel bereikt in mijn leven, maar nu ga ik me inzetten tegen ‘Big Tech’ en voor de vrijheid van meningsuiting.”
Zo presenteert Erik Finman zichzelf en zijn nieuwe onderneming in een wervende video die afgelopen juli op zijn Twitter-account verscheen.
De 22-jarige ondernemer komt met een nieuw soort smartphone die zich richt op conservatieve Amerikanen en toegang biedt tot ‘rechtse apps’ die door Apple, Google en Amazon worden geweerd.
De presentatie van de smartphone is een opvallende stap voor Finman, die al vanaf jonge leeftijd juist deel uitmaakt van de techwereld in Silicon Valley.
Finman koopt zijn eerste bitcoin op 12-jarige leeftijd
Het succesverhaal van de jonge miljonair begint als hij op 12-jarige leeftijd zijn spaargeld, zo'n 1000 dollar, besluit te investeren in bitcoin. Dat geld heeft hij gekregen van zijn oma; geld dat eigenlijk bedoeld is voor zijn studie later.
Finman, die is opgegroeid in de plaats Post Falls in de Amerikaanse staat Idaho, is in een competitieve relatie verwikkeld met zijn oudere broer die op dat moment obsessief bezig is met de digitale munt, zo vertelt hij in zijn Ted-talk.
"Hij had 40 bitcoin in zijn bezit dus besloot ik hem te overbieden en er 100 te kopen. Dit bleek de beste investering in mijn toekomst ooit te zijn", aldus Finman, die zijn bitcoins kocht voor zo'n tien dollar per stuk.
In de daaropvolgende jaren schiet de waarde van de munt omhoog. Omdat hij school maar niets vindt, besluit hij 100.000 dollar van zijn bitcoininvestering op te nemen en een online bijlesplatform te beginnen, genaamde Botangle.
Slechts twee jaar later verkoopt hij de technologie achter zijn bedrijfje voor nog eens 300 bitcoins en vertrekt hij naar Silicon Valley om daar stage te gaan lopen.
Maar dat is maar van korte duur. De bitcoin tikt een waarde van bijna 20.000 dollar aan en Finman is in een klap miljonair. Daarmee wint hij ook een weddenschap van zijn ouders: als hij voor zijn achttiende verjaardag miljonair zou zijn, dan hoefde hij niet naar de universiteit. Missie geslaagd.
In Silicon Valley ontpopt Finman zich tot techinvesteerder en influencer, die zijn socialemediakanalen vult met foto's van privéjets en stapels geld.
'De Freedom Phone is het ultieme politieke instrument'
Vertelt Finman in zijn Ted-talk nog hoe onder de indruk hij was van Silicon Valley en alle CEO's die hij daar ontmoette, nu hij zijn eigen miljoenen te besteden heeft, lijkt hij zich juist tegen de grote techbedrijven te keren.
Zo investeerde hij in het bedrijf Metal Pay, een cryptowallet die Finman omschreef als de 'Libra-Killer'. Libra was de naam van de digitale munt die Facebook wilde lanceren, maar door internationale kritiek een mislukking werd.
Met zijn nieuwe Freedom Phone bevestigt hij nu de strijd aan te willen binden met 'censurerende bedrijven zoals Facebook en Google' en zich te gaan richten op het bouwen van een politieke operatie, zo zegt Finman in een interview met The New York Times.
Zijn speciale telefoon van 500 dollar wordt geleverd met apps voor conservatief-vriendelijke socialemediaplatforms, zoals Rumble en Parler, en zijn 'niet-censureerbare appstore'.
"Freedom Phone is echt de beste telefoon in de wereld", zegt hij in de video op Twitter. "Het doet alles wat je huidige telefoon doet, behalve je censureren en je bespioneren."
Volgens de bitcoinmiljonair zijn er sinds juli al ruim 12.000 Freedom Phones besteld, wat neerkomt op een omzet van zo'n 6 miljoen dollar in ongeveer zeven weken.
Ook zei hij dat hij tijdens de verkiezingen van 2024 van plan is de Freedom Phone in te zetten om gebruikers naar nabijgelegen stembureaus te leiden en wil hij een speciale newsfeed ontwikkelen waar alleen conservatieve artikelen op zullen verschijnen.
"Ik zie het absoluut als een van de ultieme politieke instrumenten", zegt hij. "Iedereen heeft er straks een in zijn zak."
[activecampaign form=28]
Meer over crypto? Check dan ook eens deze artikelen:
- De Belastingdienst checkt bij cryptobeurzen of je coins hebt – en 3 andere die je moet weten over crypto’s en de fiscus
- Oud-GroenLinkser Zihni Özdil zegt miljonair te zijn door dogecoin – hij kocht van de winst een villa
- Dit zijn 5 gouden regels om op te letten als je belegt in de bitcoin, volgens een ervaren marktanalist
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten
- Deze 13 banken hebben het meest geïnvesteerd in crypto- en blockchainbedrijven – ING zit erbij
- Deze cryptomunten doen het sinds 2019 beter dan de brede markt, die 750% rendement opleverde