De Belastingdienst heeft grote problemen met het innen van de schenk- en erfbelasting. Computersystemen die ambtenaren veel werk uit handen zouden moeten nemen, werken niet goed.

De frustratie is groot bij minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel. Keer op keer moeten ze in de Tweede Kamer melden dat het lek nog niet boven is bij de enorme ICT-problemen van de Belastingdienst.

Woensdag was het weer zover: de fiscus blijkt nog steeds niet in staat effectief de erf- en schenkingsbelasting te innen.

De ICT-problemen leiden tot achterstanden in werk en vertraging in het opleggen van aanslagen. Wat betekent dit in de praktijk als je schenkingen krijgt of een erfenis ontvangt?

Business Insider sprak met een woordvoerder van de Belastingdienst en met belastingadviseur en financieel planner Martijn van Hulten over de gevolgen voor particuliere belastingplichtigen.

Vijf vragen over de gevolgen van de digitale impasse bij de Belastingdienst voor het innen van de erf- en schenkbelasting:

1. Kan ik gewoon digitaal (of schriftelijk) aangifte doen? 

Ja, het huidige ICT-probleem betekent niet dat het aangifteloket dicht is. Het is gewoon mogelijk aangifte te doen, zowel voor de erfbelasting als voor de schenkbelasting.

2. Wat doet de Belastingdienst vervolgens met mijn aangifte

Aangiftes worden nu handmatig geverifieerd. Dat leidt tot een forse vertragingen in het opleggen van de belastingaanslagen. Het betekent bijvoorbeeld dat je in 2018 nog een aanslag kunt krijgen voor verschuldigde schenk- en/of erfbelasting over 2016.

3. En wat als ik nu eens geen aangifte doe? 

Belastingadviseur en financieel planner Van Hulten: "Dat zou ik niet adviseren. Uiteindelijk gaat de dienst de achterstand wel inlopen. Achterstanden in het opleggen van aanslagen betekenen niet dat er niet geïnd gaat worden."

4. Hoe voorkom je dat je een erfenis niet kunt afwikkelen? 

Van Hulten kent de situaties waarin onzekerheid over de hoogte van de aanslag erfbelasting ertoe leidt dat families nog niet durven te verrekenen. "Je kan dan trouwens een urgentieverzoek indienen bij de dienst en uitleggen dat je niet kunt blijven wachten."

Woordvoerder van de Belastingdienst André Karels bevestigt dat. Je komt volgens hem niet zomaar boven op de stapel van aangiftes te liggen. "Je moet de urgentie wel hard kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld spelen als mensen echt in de financiële problemen zitten of dreigen te komen door vertragingen." Je kunt dan een voorlopige aanslag krijgen van de Belastingdienst.

5. Kan ik de dans ontspringen als de Belastingdienst een aanslag te laat oplegt? 

Woordvoerder Karels tempert het enthousiasme. "Nee, we gaan de aangiftes keurig binnen de termijn afwikkelen. De marge die we wettelijk hebben is ruim genoeg. Na overlijden van de erflater hebben we drie jaar de tijd. De belastingaanslag schuift hooguit een jaar op, maar hij komt zeker. Wordt het niet 2018, dan wel 2019."

Financieel planner Van Hulten verwacht ook dat van uitstel van de belastingaanslag geen afstel komt. "Dan moet de Belastingdienst drie jaar na het overlijden nog steeds geen aanslag hebben opgelegd. Ik verwacht dat de Belastingdienst er alles aan zal doen om dat te voorkomen. Het gaat immers om veel, heel veel geld."

Ondertussen moet de Belastingdienst de ICT-problemen nog oplossen. De fiscus wil volgens de woordvoerder deze week een brief naar de Tweede Kamer sturen met een update. Daarin staat ook een inschatting wanneer de problemen opgelost zullen zijn.


Op de site van de Belastingdienst kun je de actuele regels en tarieven rond de erf- en schenkbelasting vinden. Daarbij ook het aangifteprogramma voor erven en het online aangifteprogramma voor schenkingen.

LEES OOK: Hypotheekrente daalt richting bodemniveau van begin 2018: 5 dingen die je kunt doen als je (nog) wilt profiteren