De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijkt niet van plan de terreurwetgeving in zijn land aan te passen zoals de Europese Unie wenst. De wetswijziging is een van de eisen die Brussel stelt voor de opheffing van de visumplicht voor Turken.
Volgens Brussel misbruiken de Turkse autoriteiten de huidige wetten om critici de mond te snoeren. Door Erdogans weigering komt het vluchtelingenakkoord met de EU op losse schroeven te staan.
“Terwijl Turkije wordt aangevallen door terroristen en de krachten die hen direct of indirect steunen, vertelt de EU ons onze terreurwet aan te passen”, aldus Erdogan. ,Wij gaan onze weg, en jullie gaan jullie weg”, zei de president over de eis van Brussel, in een toespraak die live op televisie werd uitgezonden. Mensenrechtenorganisaties en westerse landen klagen al langer dat Turkije terrorisme te breed definieert en de wetten gebruikt om onder meer kritische journalisten en academici aan te pakken.
De opheffing van de visumplicht was weer een van de Turkse eisen in het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie. Europese functionarissen zeiden eerder deze week erop te vertrouwen dat Turkije een lijst van eisen die aan het visumvrije reizen zijn verbonden, zou inwilligen.
Vertrek Davutoglu
Met het vertrek van premier Ahmet Davutoglu – die steeds vaker botste met Erdogan en later deze maand opstapt – en de uitspraken van Erdogan van vrijdag lijkt het vluchtelingenakkoord met Turkije gevaar te lopen. Davutoglu was degene die het akkoord uitonderhandelde met de Europese leiders. De Turkse toezegging om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen, zou de premier hebben gedaan zonder Erdogan voldoende te raadplegen.
De Turkse minister van EU-zaken zei donderdag al dat Turkije alles heeft gedaan wat het kan. "Het is niet mogelijk de wetgeving en regels over terrorisme te wijzigen terwijl ons land zich in een intense strijd tegen diverse terreurorganisaties bevindt'', zei Volkan Bozkir. De minister benadrukte dat Turkije al enkele Europese verzoeken heeft ingewilligd. "We kunnen ons niet de luxe veroorloven verdere wijzigingen door te voeren.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl