De Turkse politie is zondag gebouwen van media binnengevallen die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Gülen, tegenstander van president Tayyip Recep Erdogan.
Zeker 23 mensen zijn opgepakt in heel Turkije in een operatie tegen “leden van een bende die de macht probeert te grijpen”.
De invallen komen twee dagen nadat Erdogan nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen aanhangers van zijn rivaal. Hij beschuldigt zijn voormalige bondgenoot ervan een coup te willen plegen. De beweging van de invloedrijke geestelijke is in een machtsstrijd verwikkeld met het kamp van Erdogan en zijn AK-partij. De twee leiders waren politieke bondgenoten, maar kregen ruzie.
Protesten tegen arrestaties
De politie pakte zondag onder meer twee voormalige politiechefs op, de voorzitter van Samanyolu TV, een tv-producent, een regisseur en scriptschrijvers. Aanhangers van Gülen zouden “een staat binnen de staat” vormen, en onder meer werken bij de politie, de rechterlijke macht en de media.
Bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul protesteerden betogers tegen de politieactie. Zij riepen dat vrije media niet tot zwijgen kunnen worden gebracht. Een van de journalisten van Zaman riep de politie op hem te arresteren, in een op tv uitgezonden toespraak.
Corruptieschandaal
Volgens Erdogan zat Gülen vorig jaar achter een reeks corruptieonderzoeken die de regering ernstig in verlegenheid brachten. De corruptieaffaire leidde tot een machtsstrijd tussen de regering enerzijds en de rechterlijke macht en politie anderzijds. Honderden politiemensen en aanklagers zijn sinds eind vorig jaar ontslagen of overgeplaatst.
Gülen woont sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
EU niet blij
De Europese Unie noemde de invallen door de Turkse autoriteiten "onverenigbaar met de mediavrijheid''. De EU gaf het commentaar zondag in een ongewoon stevige reactie. "Deze operatie gaat in tegen de Europese waarden en normen waar Turkije deel van wil uitmaken."
Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de Europese Unie. De officiële onderhandelingen begonnen in 2005, maar toetreding lijkt verder weg dan ooit.
De Europese Commissie heeft onder meer kritiek op de reactie van de toenmalige regering van premier Recep Tayyip Erdogan op een corruptieonderzoek naar zijn kabinet. Zo wilde Erdogan macht bij rechters weghalen en bij de minister van Justitie neerleggen. Het hoogste rechtscollege in Turkije schrapte die wet.
Blokkade van Twitter en YouTube
Turkije krijgt ook kritiek op de manier waarop het omgaat met de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. De Turkse regering liet YouTube en Twitter blokkeren nadat daar afgeluisterde telefoongesprekken waren gepubliceerd die Erdogan in ernstige verlegenheid brachten.
Het constitutioneel gerechtshof oordeelde dat de blokkade in strijd met de wet was, waarna deze werd opgeheven. Ook de manier waarop Ankara de protesten tegen de regering de kop indrukte, stuit op kritiek in Brussel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl