De Turkse president Erdogan heeft zaterdag zijn oproep aan de bevolking herhaald om dollars en euro’s te verkopen ter ondersteuning van de lira.
De nationale munt is in een vrije val geraakt vanwege zorgen over de economie en de verslechterde relatie met de Verenigde Staten.
De VS voert een strafexpeditie tegen Turkije omdat het weigert de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten. Turkije verdenkt Brunson van terroristische activiteiten, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor.
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag op Twitter aan de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen.
I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 10, 2018
Grote woorden Erdogan aan het adres van de VS
In het conflict met de Verenigde Staten dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de NAVO-partner met een breuk. Als de Amerikanen zo respectloos blijven, dan zal zijn regering ,,nieuwe vrienden en bondgenoten gaan zoeken''. Erdogan gaf die waarschuwing in een ingezonden bijdrage in de New York Times.
De wrevel tussen de VS en Turkije heeft ernstige gevolgen voor de Turkse economie. De nationale munt lira wordt ten opzichte van de dollar en euro steeds minder waard. De fors goedkopere munt betekent dat de al fikse inflatie in Turkije nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor de Turkse bevolking steeds duurder.
Geestelijk leiders vormen het middelpunt van de twist. Washington eist de vrijlating van dominee Andrew Brunson. "Schande, schande. Ze geven de voorkeur aan een predikant boven een strategische NAVO-partner'', foeterde Erdogan zaterdag tijdens een AK-partijbijeenkomst in Rize aan de Zwarte Zee. "Turkije mag dan bedreigd worden door de VS maar zal niet buigen. Men kan dit land niet door bedreigingen temmen.''
Erdogan vroeg op zijn beurt de VS al verscheidene keren om de uitlevering van Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep zat. In de NYT vroeg hij met grote woorden opnieuw aandacht voor de zaak. Hij schreef dat de poging hem ten val te brengen in juli 2016 te vergelijken is met "wat het Amerikaanse volk ongetwijfeld zelf heeft meegemaakt na Pearl Harbour en de aanslagen van 11 september''.