Nederland telt 2,5 miljoen woningen met slechte energielabels die het kabinet in rap tempo wil isoleren. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de spouwmuren. Maar voordat die volgespoten kunnen worden, moeten ecologen eerst vaststellen dat er geen vleermuizen in verstopt zitten. En daar stokt het.

Omdat ecologisch onderzoek te duur is voor individuele huishoudens, willen gemeenten breed onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde vliegers, zoals vleermuizen. Probleem is dat ecologische bureaus nauwelijks reageren op de aanbestedingen hiervoor. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zit de ecologenmarkt op slot, zo meldt vakblad Binnenlands Bestuur.

“De vraag naar ecologen is de laatste jaren erg toegenomen”, zegt secretaris Bas van Leeuwen van branchevereniging Netwerk Groene Bureaus tegenover Binnenlands Bestuur.

Dat gemeenten misgrijpen met hun aanbestedingen komt mede doordat ze de portemonnee niet durven te trekken, zegt Van Leeuwen. “Van oudsher mochten ecologen niks kosten. Natuur was voor vrijwilligers. Maar als het drukker wordt op de markt, gaan ecologen toch kijken: kan ik mijn uren rendabel maken? Gemeenten moeten wennen aan het feit dat ecologisch onderzoek geld kost. Als er een brug wordt aangelegd, kan een ingenieur flinke tarieven rekenen, en je ziet dat de ecologie ook die kant op gaat. Er is flinke concurrentie op de markt.”

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Vergeten vleermuizen verhinderen nationale isolatieplannen