De woningverkopen in Nederland zijn in het derde kwartaal op een record uitgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster werden er ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.
Het aantal verkochte woningen was ruim 1 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. De verkoop van vrijstaande woningen nam met bijna 8 procent het sterkst toe. Het aantal verkochte appartementen lag echter bijna 4 procent lager dan een jaar eerder.
Met de transacties was een totaal bedrag gemoeid van ruim 16 miljard euro. De prijzen lagen gemiddeld 7,6 procent hoger.
Verschil cijfers CBS en makelaars
Vorige week publiceerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ook al woningmarktcijfers over het derde kwartaal. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is vooral dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte.
De NVM hield het vorige week op 59.000 verkochte woningen en een gemiddelde prijsstijging van 9,7 procent. De makelaarsclub wees daarbij op het grote contrast tussen de prijsstijging op jaar- en kwartaalbasis. Vergeleken met het tweede kwartaal stegen de prijzen met ‘slechts’ 1,7 procent.
Stijgende prijzen, dalende verkopen
Waar de NVM en het CBS het over eens zijn, is dat de huizenmarkt in verschillende steden en Randstad-regio's een beeld van stijgende prijzen en dalende verkopen laat zien.
Volgens de nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster stegen de prijzen in Amsterdam sinds vorig jaar met 13,8 procent, maar daalde het aantal verkopen met 12,2 procent.
Ook in Utrecht (-6,5 procent) en Rotterdam (-1,8 procent) daalde het aantal verkopen, maar stegen de prijzen. In Den Haag wisselden nog wel meer woningen van eigenaar, met een stijging van 4,2 procent. De prijzen stegen daar met 11,6 procent mee.
(klik voor uitvergroting)