CEO Tim Cook van Apple moet opnieuw proberen een dreigend handelsconflict tussen de VS en China in goede banen te leiden, zes jaar nadat hij dit ernstige problemen voor Apple ternauwernood wist te vermijden.

President Trump bedreigt Mexico, Canada en China met hogere importtarieven. Voor Canada en Mexico zijn importheffingen tijdelijk uitgesteld, maar China heeft al aangekondigd terug te slaan.

95% van Apple-producten komt uit China

Apple produceert ongeveer 95 procent van zijn populairste producten in China, meldde zakenblad Forbes eerder. Het geplande invoertarief van 10 procent op importen vanuit China naar de VS zou betekenen dat de hogere kosten óf bij Amerikaanse consumenten neerkomen óf dat Apple moet inleveren op zijn winstmarge, zeggen analisten tegen Business Insider.

Techanalisten letten op of Cook opnieuw een vrijstelling kan krijgen voor Apple bij Amerikaanse importheffingen op producten die uit China worden geïmporteerd. “We bevinden ons in een nieuw politiek en economisch landschap en dergelijke uitzonderingen zijn niet gegarandeerd”, zegt techanalist Jacob Bourne van Emarketer, een zusterbedrijf van Business Insider.

Het is onduidelijk of Cook al werkt aan een oplossing voor Apple, maar volgens analist William Kerwin van Morningstar zou Apple interesse om productie deels naar de VS te verplaatsen "onderdeel kunnen zijn van een deal voor vrijstelling."

De vorige keer dat China door 'Trump-tarieven' werd getroffen, wist Apple iPhones en MacBooks te beschermen. Volgens persbureau Reuters gebruikte Cook destijds de concurrentiestrijd met het Zuid-Koreaanse Samsung als argument in gesprekken met Trump. Kerwin is sceptisch of Cook in 2025 opnieuw een sterke case kan maken: "We zullen zien."

Geopolitieke risico’s voor Apple

De wereldwijde zichtbaarheid van Apple en het "uitdagende geopolitieke klimaat" maken het bedrijf kwetsbaar voor vergeldingsmaatregelen vanuit landen waar de techreus actief is, aldus analist Gil Luria van financieel adviesbureau D.A. Davidson & Co.

China vormt een bijzonder risico voor de productie van Apple én de verkopen in dat land, aangezien China ook een belangrijke afzetmarkt is voor Apple. De iPhone-maker heeft daar de afgelopen jaren terrein verloren aan lokale smartphonefabrikanten. "Een langdurig handelsconflict gedreven door importtarieven kan de verkoopcijfers van Apple buiten de VS negatief beïnvloeden", zegt Luria.

Apple gaf geen directe reactie op een verzoek om commentaar.

De afgelopen vijf jaar heeft Apple prijsverhogingen voor de iPhone in de VS grotendeels vermeden, met uitzondering van een prijsstijging van 100 dollar voor de Pro Max-modellen in 2023. "We verwachten niet dat Apple op korte termijn de prijzen zal verhogen", geeft analist Kerwin aan.

LEES MEER: Hoe Trump Europa, Canada en Mexico in de armen van China kan drijven