- Investeerders EQT en Stonepeak wilden volgens persbureau Bloomberg 4 miljard euro steken in het netwerk van KPN.
- KPN heeft dat overnamevoorstel afgewezen, net als een bod van investeringsmaatschappij KKR.
- EQT en Stonepeak zouden nog steeds interesse hebben in KPN, KKR is definitief afgehaakt.
Het Zweedse investeringsfonds EQT beloofde samen met het Amerikaanse Stonepeak nog eens 4 miljard euro in de infrastructuur van KPN te steken na een overname van het Nederlandse telecomconcern.
Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De twee partijen zouden dit in april hebben voorgelegd in een gesprek met KPN-topman Joost Farwerck.
Eerder deze week werd bekend dat KPN twee overnamevoorstellen had afgewezen. Naast EQT en Stonepeak deed ook het Amerikaanse private-equityfonds KKR vergeefs een bod op het telecombedrijf.
Bronnen meldden aan Bloomberg dat EQT en Stonepeak er alles aan gelegen was te benadrukken dat ze voor de lange termijn in KPN geïnteresseerd waren. Het was in dat licht dat ze de directie extra miljarden voor de uitbreiding van het netwerk in het vooruitzicht stelden, boven op de 1 miljard die KPN hier zelf al jaarlijks voor zal uittrekken.
Daarnaast zouden ze zich voor meerdere decennia aan KPN hebben willen binden, terwijl investeringsfondsen vaak na minder dan tien jaar hun winst hopen te pakken.
Stichting beschermt KPN tegen een overname
Het is vrijwel onmogelijk om KPN zonder goedkeuring van de directie over te nemen.
Het telecombedrijf wordt onder meer beschermd door de Stichting Preferente Aandelen B. Die is ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN en fungeert als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer een vijandige koper de kop opsteekt.
Dit laatste gebeurde in 2013. Destijds zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim een poging tot een overname van KPN stranden.
De inlijvingspoging zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen.
Sindsdien is een wet van kracht geworden die het kabinet de mogelijkheid geeft om ongewenste zeggenschap bij telecombedrijven tegen te houden. Iedere overname moet vooraf worden gemeld bij het ministerie van Economische Zaken, dat in kan grijpen als zwaarwegende publieke belangen in het geding komen.
KKR is afgehaakt, EQT en Stonepeak nog niet
Volgens Bloomberg hebben EQT en Stonepeak de overname nog niet volledig uit hun hoofd gezet. Dat ligt anders bij KKR, dat de overnamepoging volgens ingewijden nagenoeg heeft opgegeven.
KKR kondigde onlangs een andere grote investering in de Nederlandse telecommarkt aan. De Amerikaanse firma steekt geld in een samenwerkingsverband dat met T-Mobile 1 miljoen adressen in Nederlandse steden wil aansluiten op glasvezel.
EQT, Stonepeak en KKR weigerden tegenover Bloomberg commentaar. Ook KPN wilde niet reageren.