Het mocht niet zo zijn. Door een val van de rekstok heeft turner Epke Zonderland zijn olympische titel niet kunnen prolongeren. De Fries klapte na zijn tweede vluchtelement tegen de grond en deed niet meer mee om de medailles. En dat leverde de bovenstaande iconische foto op.

Het goud ging naar de Duitser Fabian Hambüchen, die als eerste in actie kwam en een score van 15,766 haalde. Hambüchen was de nummer twee van Londen.

Zonderland won vier jaar geleden goud op de Spelen van Londen. Daarna werd hij twee keer wereldkampioen, maar sinds het voorjaar van 2015 kreeg Zonderland te maken met fysieke tegenslag.

Dat ging door tot aan Rio zelf. De laatste kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, hield hem van optredens op brug en voltige. Aan de rekstok zou hij er geen last van hebben, maar een uur voor de finale volgde nieuwe tegenslag met een val tijdens de laatste training.

En tijdens de finale viel hij dus opnieuw. Auw, denk je bij het zien van de onderstaande foto’s.

ANP-47066739

ANP-47066767

ANP-47066885

ANP-47066316

ANP-47066291

Maar Zonderland stond op, maakte zijn oefening af en stond na afloop gewoon de pers te woord.

"Heel jammer", was zijn eerste reactie. "Ik dacht dat ik kansen had. Met mijn eerdere optreden in de kwalificatie was ik heel blij. Ik had een goed gevoel. Dan gebeurt dit. Dat wil je natuurlijk niet."

Kort voor de eindstrijd in de training ging het ook al mis. "Natuurlijk heeft dat effect. Het is niet goed voor het vertrouwen", aldus de 30-jarige Fries. "Na mijn val in de eindstrijd twijfelde ik even of ik door moest gaan. Ik heb toch geprobeerd er nog iets van te maken. Maar dat viel niet mee."

De koninklijke familie was ook in de turnhal aanwezig. Ze reageren vol ongeloof op het moment dat Zonderland valt.

ANP-47066329

ANP-47066591

ANP-47066688

Zonderland werd met zijn oefening in Londen met de historische combinatie van drie vluchtelementen een icoon in de Nederlandse sport. In 43 seconden had hij de wereld verbaasd met ook nog een perfecte landing. En het commentaar van Hans van Zetten hielp om van de oefening een iconisch moment in de Nederlandse sportgeschiedenis te maken.

Vooruit, om positief af te sluiten hier nog eens de oefening van Zonderland uit Londen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl