- De gemeente Enschede pioniert met een eigen CO2-database om de uitstoot van gemeentelijke projecten in kaart te brengen, zo meldt nieuwsplatform Binnenlands Bestuur.
- De database helpt de gemeente de progressie ten aanzien van de klimaatdoelen te bepalen.
- Manager Sander Lubberhuizen van Stadsingenieurs Enschede vindt het belangrijk dat de overheid het voortouw neemt bij complexe nieuwe projecten.
- Lees ook: Groningse gemeente sluit gemeentehuis hele voorjaar om energie te besparen – andere gemeenten en overheidsdiensten voeren kantoorloze dagen in
Het ingenieursbureau van de gemeente Enschede bouwt een eigen CO2-database, om zo de uitstoot van gemeentelijke projecten in kaart te brengen. Volgens manager Sander Lubberhuizen van Stadsingenieurs Enschede helpt de database de gemeente om de progressie ten opzichte van de klimaatdoelen in kaar te brengen.
“Het doel van het Parijs-akkoord is om in 2030 vijftig procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Iedereen staat wel achter dit doel, maar hoe geef je daar vorm aan?”, zo duidt Lubberhuizen tegenover Binnenlands Bestuur het probleem waar gemeentes voor staan.
Lubberhuizen vindt het belangrijk dat de overheid het voortouw neemt bij een nieuw complex initiatief als een uitstoot-database. “Je ziet nu dat marktpartijen grote, ingewikkelde (en dus risicovolle) projecten niet meer zelf kunnen dragen met betrekking tot het risico”, zegt de manager tegen het nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders van overheidsinstanties.