China devalueert de nationale munt, president Trump kondigt nieuwe importheffingen op Chinese producten af, centrale banken kondigen renteverlagingen aan en de economische groei neemt af in een aantal landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Recent economisch nieuws geeft beleggers een reden om op zoek te gaan naar minder risicovolle investeringsmogelijkheden. Hoewel aandelen nog steeds hoog gewaardeerd zijn, wijzen economische indicatoren op het risico van een recessie.
Dit zijn een aantal alternatieve beleggingen waar investeerders relatief veilig zijn als de aandelenbeurs onderuit gaat:
Staatsobligaties
Staatsobligaties zijn van nature een veel veiligere belegging dan aandelen. De meeste overheden kunnen immers altijd extra belasting heffen of hun uitgaven beperken om hun schuld aan obligatiehouders te voldoen, terwijl een bedrijf failliet kan gaan (waardoor het aandeel waardeloos wordt) of kan besluiten geen dividend meer uit te keren.
Staatsobligaties zullen dus niet snel waardeloos worden, tenzij een land de overheidsfinanciën heel slecht op orde heeft (Venezuela bijvoorbeeld). Door hun stabielere waarde in vergelijking met aandelen en de constante stroom van rentebetalingen, zijn obligaties dus bij uitstek geschikt voor beleggers die wat zenuwachtig worden bij de soms zeer grote volatiliteit van aandelenmarkten.
Overigens is in veel ontwikkelende landen, zoals Nederland, Duitsland en Japan, de rente op staatsobligaties uiterst laag of zelfs negatief.
Goud
Dankzij haar historische allure en schaarste is goud een van de populairste 'veilige havens' voor beleggers die uit een volatiele aandelenmarkt willen stappen, ondanks de dagelijkse prijsschommelingen. De goudprijs steeg de afgelopen week tot boven de 1.500 dollar per troy ounce, het hoogste niveau in zes jaar.
China verhoogt al acht achtereenvolgende maanden haar goudvoorraad, waardoor haar reserve eind juli is opgelopen tot 93 miljard dollar. De aankopen worden gezien als verzekering tegen de handelsoorlog en de afkoelende nationale economie. Maar de aankopen stimuleren ook de goudprijs.
Hoewel de goudprijs op korte termijn kan schommelen, dient het edelmetaal traditioneel als bescherming tegen zowel inflatie als deflatie. Daarbij komt nog dat in tijden van geopolitieke spanningen en onzekerheid de vraag naar goud toeneemt, waardoor de prijs sterk kan stijgen. Het feit dat goud al eeuwenlang een hoog gewaardeerd goed is, maakt het een ijzersterke alternatieve belegging.
Lees verder: Goudprijs floreert: 3 redenen voor de opmars van het edelmetaal
Defensieve aandelen
Defensieve aandelen zijn aandelen van bedrijven in de sectoren levensmiddelen, persoonlijke verzorging, nutsvoorzieningen en vastgoed. Deze bedrijven keren vaak ook dividenden uit aan hun aandeelhouders, waardoor deze is verzekerd van een kleine doch stabiele inkomstenstroom.
Defensieve aandelen doen het meestal beter in een recessie dan aandelen van bedrijven uit andere sectoren, omdat deze bedrijven noodzakelijke producten aanbieden. Dus ook in mindere economische tijden zullen consumenten deze producten kopen. Door deze stabiele vraag doen de aandelen van deze bedrijven het dus relatief beter in een recessie.
Cash
Voor sommigen is het misschien triviaal, maar contant geld vertegenwoordigt (in de meeste landen) nog altijd de meest stabiele waarde. De inflatie in het eurogebied is al jaren zeer laag, dus de koopkracht van kasgeld (of het geld op je bankrekening) vermindert maar langzaam in waarde. Je kan er zeker van zijn dat je met 1.000 euro volgend jaar nog ongeveer hetzelfde kan kopen. Die zekerheid heb je niet als je die 1.000 euro belegt op de aandelenbeurs. Bij deflatie, dat wil zeggen een daling van het algemeen prijspijl, stijgt cash zelfs in waarde.
Het aanhouden van kasgeld geeft beleggers ook de mogelijkheid om op koopjesjacht te gaan als aandelen sterk in waarde dalen tijdens een recessie. Het aankopen van effecten tijdens dipjes op de aandelenmarkt zorgt voor goede beleggingsrendementen zodra de aandelenmarkt weer herstelt.
Vastgoed
Het argument voor defensieve aandelen gaat ook op voor woningen. Huizen zijn een noodzakelijk goed voor de meeste mensen en zolang de bevolking van een land stijgt is speculeren op een toenemende vraag naar huizen een slimme zet. Maar een goede timing van de aankoop is cruciaal, de huizenprijs piekt vaak voor een recessie en daalt tijdens de recessie.
Vastgoed biedt ook veel keuze: van een klein appartement van 30 vierkante meter tot een ruim kasteel met landgoed. De verhuur van de woning biedt daarnaast ook nog eens stabiele inkomsten terwijl de belegger kan wachten op een goed verkoopmoment.
Lees meer over beleggen:
- Waarom beleggen steeds meer op tennis lijkt – en wat je dan als amateur (en particuliere belegger) het beste kunt doen
- Beleggen voor extra pensioen? Bereken hoe hard je vermogen groeit in 10 jaar als je €200 per maand of juist méér inlegt
- 7 stappen naar financiële vrijheid voor jonge beleggers
- Whisky die je niet drinkt kan een slimme belegging zijn, maar let wel op deze specifieke risico’s
- Waar kun je geld mee verdienen tijdens de handelsoorlog? Goud en bitcoin doen het goed, maar vergeet ook stenen en kunst niet
- Is beleggen in aandelen met hoog dividendrendement een alternatief voor sparen? Let op deze 5 valkuilen
- Deze 7 mensen gingen voor hun 45e met pensioen: dit zijn hun tips om met je geld uit te komen