Energiebedrijf Engie investeert 40 miljoen euro om de tweede turbine bij de Maximacentrale nabij Lelystad gereed te maken om op waterstof te draaien.

Dat meldt het energiebedrijf dinsdag in een persbericht. De Maximacentrale is een op gas gestookte elektriciteitscentrale die is bedoeld om bij te springen als er niet genoeg stroom wordt opgevangen uit zon en wind.

Engie bouwde de andere turbine van de Maximacentrale al in 2023 om, zodat deze op groene waterstof kan draaien. Met die renovatie waren tevens miljoenen gemoeid. De renovatie van de tweede turbine zal begin 2027 worden afgerond, meldt Engie.

De Maximacentrale is de op negentien na grootste uitstoter in Nederland, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. De centrale stoot jaarlijks rond de 1 miljoen ton CO2 uit.

Besparing van 200.000 ton CO2

Door de verbouwing kan de Maximacentrale voor de helft op groene waterstof draaien, waarvoor geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Dit kan volgens Engie een jaarlijks besparing opleveren van 200.000 ton CO2.

Het enige probleem is dat er voorlopig nog geen groene waterstof is. Staatsbedrijf Gasunie is via zijn dochterbedrijf Hynetwork verantwoordelijk voor de uitrol van een pijpleidingennetwerk, maar slaat daarbij voorlopig de Flevopolder over.

Een woordvoerder van Gasunie liet eerder deze maand aan Business Insider Nederland weten "al enkele jaren constructieve gesprekken" te voeren met onder meer Engie, zonder er verder over uit te willen wijden. De gesprekken zouden gaan over de mogelijkheden van een aansluiting, wanneer zoiets kan en welke kosten ermee gemoeid gaan.

Bij Engie staan ze om deze uitrol te springen. Het bedrijf heeft plannen voor een waterstoffabriek in Groningen. Door zo'n pijplijn kan deze fabriek met de centrale in Lelystad worden verbonden. Zelf investeren in zo'n pijplijn, zoals Engie in Frankrijk wel doet, daar willen ze bij Enrgie dan weer niet aan.

"De overheid heeft Hynetwork in Nederland aangewezen om dit te bouwen", zei Engie-manager Niek ten Bloemendal eeder tegen Business Insider Nederland. "Het is dus hun verantwoordelijkheid om deze pijpleidingen aan te leggen."

LEES OOK: Groene waterstof kan energietransitie helpen in Europa, maar is (nog) geen tovermiddel – dit zijn de redenen