- Nederlandse huishoudens gebruiken gemiddeld 2.730 kWh aan elektriciteit per jaar, bijna 700 euro als de stroomprijzen dit jaar relatief hoog blijven.
- Een deel daarvan komt door onmisbare apparaten als de koelkast en de wasmachine, maar er zijn ook apparaten die onnodig veel stroom slurpen.
- Business Insider benoemt de grootste stroomslurpers in en om het huis en geeft 8 tips om je energierekening omlaag te krijgen.
- Lees ook: Dit verbruik je aan gas met koken, douchen en de verwarming – en zoveel kun je besparen
De vaatwasser, de wasdroger, de koelkast en de vloerverwarming: Nederlandse huishoudens gebruiken gemiddeld 2.730 kWh aan elektriciteit per jaar, blijkt uit gegevens van budgetinstituut Nibud.
Als je ervan uitgaat dat stroomprijzen dit jaar gemiddeld relatief hoog blijven, op een niveau van 0,25 euro per kWh, komt dat neer op een energierekening van 682,50 euro op jaarbasis. Maar er zijn ook mensen die veel meer stroom verbruiken: 1 op de 7 huishouden gebruikt volgens adviesclub Milieu Centraal meer dan 5.000 kWh.
Hoe dan ook kan iedereen tientallen tot honderden euro’s besparen door terughoudender te zijn met energieslurpers in huis, zoals vloer- en terrasverwarming, airconditioners, waterbedden, wasdrogers, beertenders en tropische aquaria.
Maar er zijn ook besparingen mogelijk door slimmer om te gaan met apparaten die je vrijwel dagelijks gebruikt als de vaatwasser, wasmachine en je lampen in huis.
Business Insider zet op basis van gegevens van Milieu Centraal de grootste stroomslurpers op een rij en geeft tips om op een makkelijke manier je energierekening omlaag te krijgen. Beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
De grootste stroomslurpers in je huis
Sommige apparaten kunnen je energierekening flink opjagen en misschien wel zonder dat je er erg in hebt.
Het daadwerkelijke stroomverbruik is uiteraard ook afhankelijk van de grootte en het type apparaat en hoe je ermee omgaat. Maar dit is volgens Milieu Centraal het stroomverbruik van een aantal lang niet altijd even noodzakelijke apparaten in en om huis:
- Elektrische boiler: tot 1.900 kWh per jaar
- Tropisch aquarium: tot 1.000 kWh per jaar
- Waterbed: gemiddeld 750 kWh per jaar
- Beertenders: gemiddeld 500 kWh per jaar
- Groot plasmascherm: gemiddeld 485 kWh per jaar
- Airconditioner: tot 430 kWh per jaar
- Oude koelkast/vriezer (15 jaar oud): gemiddeld 380 kWh per jaar
- Wasdroger: gemiddeld 290 kWh per jaar
- Terrasverwarmer: gemiddeld 270 kWh per jaar
- Vaatwasser: gemiddeld 240 kWh per jaar
Besparingstips voor elektrische apparaten
Door verstandiger om te gaan met al deze apparaten in je huis kan je op jaarbasis tientallen tot misschien wel honderden euro's besparen. Maar hoe?
1. Maak beperkt gebruik van stroomvretende apparaten
Stel jezelf de vraag of je echt wel een waterbed, beertender of tropisch aquarium nodig hebt. Zo kan een waterbed vervangen worden door een nieuw comfortabel matras en kunnen koudwatervissen ook heel mooi zijn.
Maar als je niet zonder kunt ga dan verstandig om met de grote stroomslurpers. Dek je tropisch aquarium bijvoorbeeld goed af, zodat er niet onnodig warmte verloren gaat. Zet je beertender alleen aan als je een feestje geeft of een barbecue hebt.
2. Let bij aanschaf van apparaten op het vermogen en het energielabel
Als je een nieuw apparaat koopt moet je letten op het vermogen, dat staat aangegeven in W of watt. Een onnodig hoog vermogen zorgt voor een onnodig hoog stroomverbruik en de daarmee samenhangende kosten en klimaatschade. Kijk ook goed naar het energielabel. Een apparaat met een donkergroen energielabel is het zuinigst met stroom.
3. Vervang je elektrische boiler door een zonneboiler
Een elektrische boiler van groter dan 20 liter verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar en dat komt als je rekent met een kilowattuur-prijs van 0,25 euro neer op 475 euro. Een zonneboiler is een veel energiezuiniger alternatief. Voor de aanschaf daarvan kan je een subsidie van zo'n 1.000 euro krijgen en bespaar je vervolgens elk jaar opnieuw honderden euro's.
4. Vervang je gloeilampen door LED-lampen
Als je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis hebt, vervang ze dan door LED-lampen. Ook als ze nog goed werken. Een LED-lamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Volgens Milieu Centraal scheelt het vervangen van 11 peertjes op jaarbasis al 170 kWh, oftewel 42,50 euro.
5. Doe je tweede koelkast weg
Veel mensen hebben nog een oude koelkast die dienst doet als bijvoorbeeld bierkoelkast in de schuur. Oudere generaties koelkasten slurpen energie. Een 15 jaar oude koelkast/vriezer kan tot wel 380 kWh per jaar gebruiken, dus doe die het huis uit. Of zet 'm alleen aan als je een tuinfeestje geeft of gaat barbecueën.
6. Hang je was aan de waslijn
Je was kan zeker de helft van het jaar gewoon buiten aan de waslijn buiten drogen. En binnen kan het ook, als je zorgt voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Daarmee kan je tot 300 kWh per jaar besparen, oftewel 75 euro. En je was ruikt nog frisser ook van de buitenlucht.
7. Was op 30 graden en doe de trommel vol
De gemiddelde wasmachine is maar voor twee derde gevuld en wassen op hogere temperaturen hoeft alleen bij vaatdoekjes of als je baby een darminfectie heeft. Door op 30 graden te wassen en de trommel vol te doen kan je ruim 100 kWh per jaar besparen (25 euro).
8. Zet de vaatwasser pas aan als 'ie vol is en gebruik het eco-programma
In huishoudens met een vaatwasser gaat ongeveer 9 procent van het totale stroomverbruik naar de afwasmachine. Maar door er slimmer gebruik van te maken kan je wel een kwart besparen. Laad de vaatwasser zo vol mogelijk en was met het eco-programma.