• In de eerste maanden van 2024 daalden prijzen van stroom en gas voor nieuwe klanten, maar inmiddels is sprake van stabilisatie.
  • Gasprijzen worden iets duurder en er zijn nog steeds grote verschillen op te merken bij dynamische en variabele contracten.
  • Business Insider Nederland geeft een overzicht van de ontwikkelingen bij dynamische, variabele en vaste energieprijzen.
  • Lees ook: Blik op je Geld: huizenprijzen schieten omhoog, maar ook gasprijs stijgt weer

Halverwege 2024 lijkt de daling van energieprijzen tot stilstand te zijn gekomen. Vooral bij gasprijzen die voor langere tijd vaststaan, zijn sinds een maand of twee lichte stijgingen zichtbaar. Stroomprijzen blijven op relatief lage niveaus hangen.

De stijging van gasprijzen voor consumenten heeft mede te maken met de lichte stijging die sinds maart dit jaar zichtbaar is op de groothandelsmarkten. Die begint door te werken op de consumentenprijzen voor gas.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 1 juli, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers voor consumenten nog steeds groot zijn. Prijzen vergelijken blijft dus interessant.

De gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten (dynamisch, variabel én vast), noteert begin juli op 1,27 euro per kuub. Dat is bijna 1 cent hoger dan in juni.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op bijna 0,28 euro per kWh ligt begin juli. Dat is vrijwel gelijk aan de gemiddelde prijs in juni.

Om de verschillen tussen diverse aanbieders uit te lichten, splitsen we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen dynamische en variabele tarieven, en ook tussen contracten waarbij de prijs 1 jaar of 3 jaar vastligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 juli 2024 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Dynamische prijzen laag, maar grote verschillen

De energieprijzen voor dynamische en variabele energiecontracten tonen forse verschillen tussen aanbieders.

In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 juli gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn dynamische en variabele prijzen voor nieuwe klanten apart weergegeven . De aanbiedingen zijn gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische contracten ligt per 1 juli op 1,17 euro per kuub. Voor stroom gaat het om 0,25 euro per kWh. De dynamische gasprijzen zijn in de meeste gevallen duidelijk lager dan de variabele en vaste prijzen. Toch zijn onderling de verschillen wel groot, variërend van 1,02 euro per kuub tot 1,31 euro per kuub op dagbasis.

Bij de variabele contracten ligt de gemiddelde gasprijs per kuub begin juli op 1,26 euro en de gemiddelde stroomprijs op 0,28 euro per kWh. Voor de gasprijzen ligt de laagste prijs bij de variabele contracten op 1,17 euro per kuub. Flink wat dynamische tarieven duiken daar onder.

Vaste prijzen: gas wordt duurder

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode. Wel betaal je voor die zekerheid in juli bij de gasprijzen gemiddeld genomen wat meer vergeleken met variabele en dynamische prijzen.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 juli voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs voor zowel 1 jaar vast als 3 jaar vast ligt per 1 juli op 1,29 euro per kuub. De bandbreedte tussen de laagste en hoogste tarieven ligt tussen de 1,23 euro per kuub en 1,36 euro per kuub.

Gemiddeld ligt de vaste gasprijs duidelijk boven het niveau van het gemiddelde dynamische tarief en ook licht boven het gemiddelde variabele tarief.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op respectievelijk 0,28 euro per kWh en 0,29 euro per kWh per 1 juli voor 1 jaar vast en 3 jaar. De vaste stroomprijzen zijn gemiddeld iets hoger dan de dynamische prijzen en liggen dicht in de buurt van de variabele prijzen.

Per saldo springen dynamische tarieven er dus nog steeds uit in juli met relatief lage prijzen. Je loopt wel meer risico als prijzen op de groothandelsmarkten plotseling stijgen.

LEES OOK: Stroomnet raakt overvol: aan je eigen portemonnee denken is nu het beste wat je kan doen, zegt een expert