- Economen van ABN AMRO stellen dat energieprijzen afgelopen december voor veel van de Nederlandse huishoudens niet stegen, omdat veel huishoudens contracten hebben waarbij prijzen voor langere tijd vaststaan
- In januari zijn de energiekosten volgens transactiedata van ABN AMRO wel gestegen, met gemiddeld 30 procent.
- Doordat veel huishoudens vaste energiecontracten hebben, sijpelen de hogere energieprijzen echter minder snel door dan het geval lijkt op basis van inflatiecijfers van het CBS.
- Lees ook: Hoge inflatie blijft nog wel even: renteverhoging ECB eind dit jaar waarschijnlijk, zegt DNB-president Klaas Knot.
De Nederlandse inflatie was met 5,7 procent afgelopen december torenhoog, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar voor de consument vallen de prijsstijgingen minder pijnlijk uit.
Dat stellen economen van ABN AMRO in een rapport. Ze wijzen erop dat voor veel Nederlandse huishoudens de energieprijzen, die goed waren voor ruim de helft van alle inflatie, veel minder hard of helemaal niet gestegen zijn in december.
Het CBS stelde dat elektriciteit in december ruim het dubbele kostte dan een jaar eerder. Ook gas steeg in prijs en de algemene energiekosten lagen daardoor 75 procent hoger. Het CBS komt tot deze meting via een raming van de gemiddelde stijging van energieprijzen.
Maar uit transactiegegevens berekende ABN AMRO dat huishoudens ongeveer hetzelfde aan water en energie kwijt waren als een jaar eerder. Dat komt voor een deel door vaste contracten waarvan de prijs niet verandert. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) had afgelopen zomer 56 procent van de huishoudens een contract met een looptijd van tussen de 1 en 5 jaar.
Variabele energieprijzen in januari 2022 fors hoger
Voor januari ligt de situatie anders. Veel energieleveranciers hebben de prijzen voor variabele contracten fors verhoogd.
Gemiddeld waren huishoudens 30 procent meer kwijt aan energie in januari dit jaar, volgens de transactiedata van ABN AMRO. Afgelopen maand zijn naast de verhoging van variabele tarieven voor stroom en gas ook veel vaste contracten herzien.
Wel is er in januari een compensatie vanuit de overheid in de vorm van een extra fiscale korting op de te betalen energiebelasting.
Het CBS komt donderdag met cijfers over de inflatie in januari. Eerder kwamen al wel cijfers naar buiten volgens de Europees geharmoniseerde methode en die vielen hoger uit dan in december. De rekenmethode voor dat cijfer is echter net iets anders dan de eigen berekening van het CBS voor de Nederlandse inflatie.