- Vooralsnog hebben Nederlandse huishoudens geluk met het zeer milde herfstweer dat het gasverbruik relatief laag houdt.
- Ook de prijzen van gas en stroom blijven behoorlijk stabiel, zo blijkt uit een inventarisatie van variabele en vaste tarieven per 1 november.
- Wel zijn de onderlinge verschillen tussen energieleveranciers groot. Bekijk het overzicht!
- Lees ook: Blik op je Geld: hogere rentes hebben grote impact op spaargeld, je hypotheek èn aandelen
De maanden september en oktober waren opvallend mild en dat betekent dat huishoudens relatief weinig gas hoefden te verstoken. November is doorgaans een stuk kouder dus voor de energierekening wordt het deze maand spannender hoeveel energie je verbruikt. In dit verband is het natuurlijk handig om te weten hoe het staat met de actuele ontwikkeling van gas- en stroomprijzen.
Business Insider heeft voor de maand november een nieuw overzicht gemaakt van energieprijzen voor nieuwe klanten met dynamische, variabele en vaste contracten. Daaruit blijkt dat de prijzen van gas en stroom gemiddeld genomen nog steeds onder de maximumprijzen van het prijsplafond voor energie blijven hangen. Dat wil zeggen dat stroomprijzen veelal lager zijn dan 0,40 euro per kWh en gasprijzen lager dan 1,45 euro per kuub.
Gemiddelde prijzen voor variabele contracten en voor contracten waarbij de prijs voor 1 jaar vastligt, wijken bij de start van november nauwelijks af van afgelopen maand.
Bekijk hieronder het overzicht van prijzen bij ruim bijna dertig energieleveranciers per 1 november, voor contracten van nieuwe klanten. De data komen van vergelijkingssite Energievergelijk.nl.
Dynamische en variabele energieprijzen in november 2023
We beginnen met het overzicht van prijzen voor dynamische en variabele energiecontracten. In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 november gaat het dus om een momentopname.
Variabele energieprijzen worden door energieleveranciers doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden aangepast.
De gemiddelde stroomprijs voor nieuwe dynamische/variabele contracten lag per 1 oktober op 0,35 euro per kWh en dat was 1 cent lager dan gemiddelde prijs in oktober. Voor gas lag de gemiddelde prijs begin november op 1,29 euro per kuub. Dat is 1 cent hoger dan in oktober.
In de tabel hieronder zijn de prijzen van ruim twintig aanbieders gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas immers de hoogste kostenpost van de energierekening.
De laagste gastarieven zijn te vinden bij dynamische aanbieders, met dagprijzen van rond de 1,15 euro per kuub. Het variabele gastarief van DGB Energie is relatief gunstig met een prijs van 1,26 euro per kuub.
Aan de bovenkant van het spectrum zitten Coolblue, PowerPeers en VandeBron met variabele gastarieven van 1,35 euro tot 1,40 euro per kuub.
Bij de stroomtarieven lopen de prijzen uiteen van 0,28 euro per kWh (dynamisch tarief Next Energy) tot 0,46 euro per kWh (variabel tarief PowerPeers).
Gas en stroom: prijzen voor 1 jaar vast
Wie energieprijzen voor 1 jaar vastzet heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een periode van twaalf maanden.
Als je kijkt naar de gemiddelde prijzen voor gas en stroom voor 1 jaar vast begin november, dan betaal je voor stroom 0,37 euro per kWh. Dat is 1 cent hoger dan een maand eerder.
Voor gas is het gemiddelde 1-jaarstarief 1,33 euro per kuub begin november en dat is gelijk aan een maand eerder.
Vergelijk je de gemiddelde 1-jaarstarieven met de variabele en dynamische tarieven, dan liggen de prijzen voor 1 jaar vast een paar cent hoger dan de gemiddelde variabele tarieven.
In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven voor 18 aanbieders gesorteerd op basis van gasprijzen van laag naar hoog.
De laagste gastarieven bij 1-jaarscontracten voor nieuwe klanten liggen momenteel rond de 1,26 euro per kuub en zijn te vinden bij Coolblue, Powerpeers en UnitedConsumers, terwijl de hoogste tarieven iets boven de 1,40 euro per kuub liggen (Pure Energie, OM).
Bij de stroomprijzen loopt de variatie voor 1-jaarscontracten uiteen van 0,30 euro per kWh (Engie) tot 0,41 euro per kWh (Energie VanOns).