- Sinds september zijn prijzen voor stroom en gas weer wat aan het dalen op groothandelsmarkten.
- Op de consumentenmarkt is dit het sterkst zichtbaar bij energiecontracten met zogenoemde dynamische tarieven: die zijn in oktober en november gedaald tot onder de niveaus van het prijsplafond van 2023.
- Met dynamische tarieven profiteer je als eerste van dalende energieprijzen. Maar het omgekeerde geldt ook.
- Lees ook: Popiejopie taal bij communicatie over korting op energierekening van €190: Energiedirect heeft het voor je ‘gefikst’
Het vooralsnog relatief milde weer, zuinig gedrag bij consumenten en goed gevulde gasopslagen zorgen ervoor dat gasprijzen op groothandelsmarkten al een tijdje dalen. En hetzelfde geldt voor stroomprijzen. Dat begint ook door te sijpelen naar de consumentenmarkt, waarbij dit het sterkst zichtbaar is bij energiecontracten met zogenoemde ‘dynamische tarieven.’
Op de groothandelsmarkten bedroegen gasprijzen op het piekmoment van 26 augustus zo’n 350 euro per megawattuur gas. Afgelopen vrijdag was de prijs voor levering van gas in december gedaald naar 115 euro per megawattuur en maandag zakte de prijs verder naar 110 euro per megawattuur. De gasprijzen op groothandelsmarkten zijn daarmee terug op het niveau van juni.
De recente prijsdaling op de groothandelsmarkt is onder meer terug te zien bij de variabele energietarieven voor nieuwe klanten van energieleveranciers, zo meldde Business Insider afgelopen week.
Maar het duidelijkst is dit zichtbaar bij contracten met dynamische tarieven. Met een dynamisch energietarief zijn de prijzen voor stroom en gas direct gekoppeld aan de inkoopprijzen op de groothandelsmarkt op dagbasis. Je hebt hiervoor wel een slimme meter nodig die elk moment van de dag je energieverbruik kan meten.
Als gevolg van dynamische energietarieven kunnen prijzen voor stroom en gas dus sterker schommelen, wat zowel positief als negatief kan uitpakken, vergeleken met variabele tarieven die veel energieleveranciers momenteel eens per maand of elk kwartaal aanpassen.
Prijzen stroom en gas bij dynamische tarieven onder niveau prijsplafond
De ANWB is één van de aanbieders die met dynamische energiecontracten werkt. Andere energieleveranciers die dit doen zijn Zonneplan, Next Energy, Frank Energie, Easy Energie en Tibber.
Op de site van de ANWB kun je onderstaande grafiek vinden over de ontwikkeling van 'kale' dynamische tarieven voor gas en stroom, dus zonder belastingen. In de onderstaande grafiek is te zien dat de daling van de gasprijs die in september is ingezet, tot nog toe doorzet in november.
Voor de dynamische stroomprijzen is de ontwikkeling vergelijkbaar.
Het gaat in de bovenstaande grafieken om kale leveringstarieven. Vanaf 2023 moet je daar voor gas aan energiebelasting en btw nog zo'n 60 cent per kuub optellen en voor stroom 15 cent per kWh.
Opvallend hierbij is dat je op basis van de dynamische tarieven in de eerste week van november voor gas inclusief belastingen op ongeveer 1,07 euro per kuub uitkomt; en voor stroom gaat het inclusief belastingen om ongeveer 0,26 euro per kWh voor de dynamische tarieven.
Deze ontwikkeling wordt bevestigd door de waarnemingen van aanbieder Zonneplan. Die zag de dynamische energietarieven inclusief belastingen in oktober dalen tot gemiddeld 1,40 euro per kuub voor gas en 0,25 euro per kWh voor stroom. Dat is lager dan de beoogde tarieven van het prijsplafond voor energie dat vanaf 2023 gaat gelden.
Vanaf volgend jaar komt er namelijk een maximumprijs van 1,45 euro per kuub voor gas en 0,40 euro per kilowattuur voor stroom. Deze tarieven gaan gelden tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kilowattuur stroom. Het is overigens nog wel spannend of energieleveranciers, die moeten zorgen voor de uitvoering van het door de overheid ingestelde prijsplafond, per 1 januari helemaal klaar zijn voor de invoering.
Intussen is het interessant om te volgen of prijzen van reguliere variabele tarieven, waarbij energieleveranciers de consumentenprijs baseren op de inkooptarieven gedurende één maand of enkele maanden, ook verder gaan dalen.
Het spel met de dynamische tarieven werkt overigens twee kanten op: klanten met energiecontracten op basis van dynamische tarieven profiteren als eerste van prijsdalingen, maar ze merken het ook het snelst als prijzen stijgen.
Het is nog altijd heel goed mogelijk dat er weer een opwaartse prijsbeweging gaat plaatsvnden. Analisten van ING verwachten bijvoorbeeld dat de huidige daling van gas- en stroomprijzen tijdelijk is. Zij zien de gas- en stroomprijzen op groothandelsmarkten in 2023 weer oplopen, waarbij prijzen voor consumenten ook omhoog gaan.