De energiemarkten zijn flink in beweging en dat is ook terug te zien bij de prijzen van gas en stroom voor consumenten. Vooral op de gasmarkt is sprake van serieuze dalingen, al hangt dit nog wel af van het soort contract.

Gasprijzen zijn op de groothandelsmarkt in Europa sinds de tweede helft van februari gedaald. Dit heeft mede te maken met minder vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) in Azië vanwege relatief mild weer. Dit geeft verlichting voor Europa bij de inkoop van vloeibaar aardgas en zet neerwaartse druk op de prijzen.

De prijsdaling werd deze week nog versterkt doordat de handelsoorlog van Donald Trump de economische groei van landen bedreigt en daarmee de vraag naar energie dempt.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 1 april 2025, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de gemiddelde gasprijs voor vaste en variabele contracten op 1,35 euro per kuub noteert. Dat is 3 cent lager dan het gemiddelde van begin maart.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor vaste en variabele contracten van nieuwe klanten begin april op 0,27 euro per kWh staat. Dat is bijna 1 cent lager dan begin maart.

Om de verschillen tussen diverse aanbieders uit te lichten, splitsen we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen enerzijds variabele tarieven en anderzijds contracten waarbij de prijs 1 jaar of langer vastligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen voor maart 2025 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Variabele energieprijzen: gemengd beeld bij gas en stroom

Bij de variabele prijzen passen energieleveranciers de prijzen aan op een termijn die kan variëren van een maand tot een halfjaar.

In de tabel hieronder zijn dertien aanbiedingen gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

Te zien is dat er onderling tussen energieleveranciers grote verschillen zijn.

De gemiddelde gasprijs voor variabele contracten ligt per 1 april op 1,43 euro per kuub. De gemiddelde variabele gasprijs ligt hiermee 3 cent per kuub hoger dan begin maart. Hierbij geldt voor de duurste aanbieding een tarief van 1,52 euro per kuub en voor de goedkoopste 1,36 euro per kuub. Vooral aan de onderkant van de markt zijn prijzen gestegen.

Voor stroomprijzen ligt het gemiddelde voor de variabele prijzen per 1 april op 0,27 euro per kWh en dat is een cent lager dan een maand eerder. Hier is het goedkoopste tarief 0,24 euro per kWh, terwijl de duurste aanbieding op 0,30 euro per kWh ligt. De variatie bij de stroomprijzen is dus wat minder groot dan bij gas.

Vaste prijzen: forse daling gasprijzen

Het vastzetten van energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar levert meer zekerheid op over de energiekosten gedurende een langere periode.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaars, 2-jaars en 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 maart voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt bij vaste contracten begin april op 1,32 euro per kuub. Dit is liefst 5 cent lager dan het gemiddelde van begin maart, waarbij er forse variatie is. Het hoogste tarief ligt op 1,43 euro per kuub, terwijl het goedkoopste tarief 1,27 euro per kuub bedraagt.

Bij de vaste stroomprijzen gebeurt er, net als bij de variabele prijzen, per saldo niet heel veel. Begin april ligt de gemiddelde vaste prijs voor nieuwe klanten op 0,27 euro per kWh. Dat is 1 cent lager dan in de voorgaande maand. De goedkoopste tarieven bedragen 0,24 euro per kWh en aan de bovenkant van de markt betaal je 0,31 euro per kWh.

LEES OOK: Energierekening kan in 2025 iets lager uitvallen, als prijzen stabiel blijven: bekijk kosten per huishouden