De energierekening valt vanaf 1 juli lager uit voor consumenten met een variabel contract.

Lagere prijzen van stroom en gas schelen voor een huishouden met een gemiddeld verbruik zo’n 100 euro per jaar.

Prijzen voor energiecontracten die voor 1 jaar of 3 jaar vast staan, zijn nog lager dan variabele energieprijzen.

Per 1 juli worden de tarieven voor stroom en gas aangepast voor consumenten met een variabel contract. Die profiteren dan van een lagere energierekening.

De energierekening van Nederlandse huishoudens die een variabel contract hebben, daalt per 1 juli met gemiddeld 6,6 procent, aldus online consumentenadviseur Pricewise.

Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ruim 100 euro voor een huishouden met een gemiddeld verbruik. Pricewise rekent hierbij met 2.525 kWh stroom en 1.179 kuub gas.

Energieleveranciers Vattenfall en Eneco hebben hun nieuwe tarieven bekend gemaakt. Essent, de andere grote speler, had zijn nieuwe tarieven nog niet beschikbaar.

Energierekening: variabele tarieven stroom en gas dalen

De gastarieven zijn het meest gedaald, met gemiddeld ruim een vijfde. Dat heeft te maken met de lagere olieprijs, de lagere vraag naar gas door de coronacrisis en de ruime beschikbaarheid van gas als gevolg van de relatief zachte winter. Dat alles heeft gezorgd dat de gasprijzen terug zijn op het niveau van 2016.

De afgelopen maanden was er ook relatief veel zon, wat niet alleen zorgde voor een relatief laag gasverbruik, maar bovendien gunstig was voor de opwekking van groene stroom.

Variabele energieprijzen worden elk halfjaar aangepast, op 1 juli en 1 januari. Maar klanten van energieleveranciers kunnen ook kiezen voor een contract waarbij de prijs 1 jaar of 3 jaar vast staat. De prijzen van dergelijke contracten worden elke maand aangepast.

Bij contracten waarbij de prijzen voor 1 of 3 jaar worden vastgezet, is de daling van stroom- en gastarieven al maanden zichtbaar. Het is zelfs zo dat het gemiddeld genomen momenteel fors goedkoper is om een contract voor 1 jaar vast af te sluiten vergeleken met de variabele prijzen.

Met de verlagingen van variabele energietarieven per 1 juli komen de prijzen weer iets dichter bij elkaar te liggen.

Energievergelijker Gaslicht.com wijst erop dat de daling van variabele energietarieven waarschijnlijk niet groot genoeg is om het verschil met de prijzen van vaste tarieven voor 1 of 3 jaar goed te maken. "Ook met de aangekondigde verlagingen blijft het verschil nog minstens 350 euro."

LEES OOK: Blik op je Geld - vaste prijzen stroom en gas weer lager