• Ondanks de recente daling van gasprijzen op groothandelsmarkten is de kans groot dat energieprijzen in het eerste kwartaal van 2022 zeer hoog blijven.
  • Nederland heeft daarbij meer last van schommelingen in het internationale aanbod van aardgas dan voorheen.
  • Alleen gunstige scenario’s zoals een zeer zachte winter kunnen de pijn van hoge energieprijzen op korte termijn verzachten.
  • Lees ook: Blik op je Geld: hoge gasprijs ook in 2022 risico, hypotheekrente stijgt licht

Energieprijzen zullen ook in 2022 de gemoederen bezig houden, waarbij het de komende maanden vooral draait om de prijzen voor stroom en gas.

Voor Nederland is van groot belang dat we met het afschalen van de eigen productie van gas in Groningen veel afhankelijker zijn geworden van de internationale energiemarkt. En dat is dit jaar goed merkbaar.

Prijzen van gas en stroom zijn zo sterk gestegen dat de overheid is bijgesprongen met extra tegemoetkomingen om de hoge energieprijzen te compenseren.

“De verlaging van de energiebelasting voor stroom zou voor een gemiddeld huishouden zo’n 150 euro tot 200 euro per jaar moeten schelen. Daarnaast is er een voordeel voor alle huishoudens, omdat de standaard vermindering op de energiebelasting wordt verhoogd met 265 euro”, legt energiespecialist Tomas Bleker van financiële vergelijker Pricewise uit aan Business Insider.

Lees ook: Dit doet de overheid in 2022 om hogere energiekosten te compenseren – en zo raakt dat jouw portemonnee

Om een idee te geven van de omvang van de prijsstijgingen: de gemiddelde energietarieven exclusief belastingen lagen eind november voor stroom 200 procent hoger en voor gas 300 procent hoger dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een verschil van 120 procent voor stroom en 220 procent voor gas, blijkt uit berekeningen van Pricewise.

Door de enorme schommelingen van de prijzen ziet Pricewise op de consumentenmarkt dat veel energieleveranciers huiverig zijn met aanbiedingen, vanwege de grote onzekerheid over de prijsontwikkeling.

Energieprijzen: hoog in eerste kwartaal van 2022

Op de groothandelsmarkt is de gasprijs de laatste anderhalve week plots vrij fors gedaald ten opzichte van de piekniveaus eerder deze maand. Handelaren reageerden onder meer op berichten dat er meer tankers met vloeibaar aardgas richting Europa gaan en de komst van zachter weer. Maar dit laat ook zien hoe onrustig de markt is over de zekerheid van voldoende aanbod van aardgas.

Een belangrijke vraag is uiteraard wat er gebeurt met de prijzen van stroom en gas in 2022. Ondanks de recente daling van gasprijzen lijkt wel vast te staan dat prijzen in het eerste kwartaal van 2022 in historisch opzicht nog steeds zeer hoog zullen blijven.

"Alleen de meest gunstige scenario's op het gebied van het weer, corona en geopolitiek lijken die pijn nog te kunnen verzachten", geeft Bleker aan.

Op basis van de prijzen voor termijncontracten op de groothandelsmarkt in de eerste maanden van 2022 is te zien dat de prijzen voor aardgas omgerekend boven de 1 euro per kuub (exclusief belastingen) blijven hangen.

"Als je dat vergelijkt met de gemiddelde prijs in het eerste kwartaal van 2019 - toen er geen corona en geen lockdowns waren - dan lag de gemiddelde gasprijs destijds op 0,28 euro per kuub. De huidige gasprijzen zijn dus bijna drie keer zo hoog", geeft Bleker aan.

Vanuit het binnenlandse aanbod van stroom en gas valt voorlopig weinig soelaas te verwachten, signaleert Bleker. Het besluit van de Nederlandse regering om de maximale productiecapaciteit van kolencentrales de komende drie jaar te beperken via een uitstootplafond voor CO2, zal er volgens Bleker toe leiden dat er een groter beroep wordt gedaan op gascentrales voor de opwekking van stroom. "Met deze gasprijzen zal dat geen prijsdrukkend effect sorteren."

LEES OOK: Dit zijn 10 specifieke fiscale maatregelen van Rutte IV die je portemonnee raken: vliegtaks omhoog, extra subsidie op warmtepomp