- Energieleveranciers bieden consumenten veel minder keuze met nieuwe, vaste contracten voor gas en stroom door de onrust op de markt.
- Bij de afloop van oude, vaste contracten komen consumenten daarom vaak in een variabel contract terecht, waarbij de prijs vaker tussentijds wordt aangepast.
- De prijsverschillen tussen aanbieders zijn ook bij variabele contracten fors.
- Lees ook: Energierekening: verschil duurste en goedkoopste contract voor gas kan oplopen tot meer dan €1.000 op jaarbasis
Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat.
Financiële vergelijker Pricewise merkt dat waar consumenten een jaar geleden nog uit zo’n 100 aanbiedingen konden kiezen, dat nu slechts “een handvol” is, meestal tegen een variabele prijs.
In het verleden was het zo dat de meeste energieleveranciers de variabele prijs één keer per halfjaar aanpasten, in januari en juli. Maar door de grote prijsschommelingen voor stroom en gas zijn veel leveranciers overgestapt op meer frequente aanpassing bij variabele contracten.
Zo heeft Vattenfall de variabele tarieven per 1 april aangepast en is Eneco overgestapt op een maandelijkse aanpassing van de variabele tarieven.
"Het variabele contract dat een consument nu vaak afsluit, is altijd maandelijks opzegbaar", zegt directeur Hans de Kok in een toelichting. "Mochten de energietarieven binnenkort weer bijtrekken, dan zit je als consument dus niet vast aan een hoog tarief. In de huidige markt is variabel dus zo gek nog niet."
Gevolg van het beperkte aanbod van nieuwe, vaste contracten is onder meer dat een stuk minder mensen de laatste maanden over op een ander energiecontract. Volgens Pricewise komt dat door het "zeer beperkte aanbod".
De behoefte van consumenten om energiecontracten online te vergelijken, is nog wel ongeveer even groot als een jaar geleden. Er waren de eerste 4,5 maanden van dit jaar 68 procent minder overstappers dan een jaar geleden.
Het aanbod neemt sinds begin deze maand wel weer iets toe. "Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze", aldus De Kok. Contracten voor de langere termijn worden nog niet veel afgesloten.
De Vastelastenbond constateerde in april dat er enorme verschillen zitten tussen verschillende aanbieders, vooral bij contracten voor gas. Het verschil bij de variabele prijzen tussen de hoogste en laagste aanbiedingen was afgelopen maand 88 cent per kuub. Bij een gasverbruik van 1.200 kuub per jaar komt dat neer op een verschil van ongeveer 1.000 euro op jaarbasis.