Hoe groener het energielabel, hoe meer een woning oplevert bij verkoop. En huiseigenaren vinden ook nog eens aanzienlijk sneller een koper.
Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, die onder leiding van professor Dirk Brounen keken naar de koopwoningen met energielabel die in de eerste helft van 2017 zijn verkocht. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende kenmerken van een huis, zoals leeftijd, staat van onderhoud, locatie en woningtype.
Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt. De energiezuinigste huizen krijgen een A-label, de minst zuinige woningen een G-label. Het energielabel is sinds 1 januari 2015 verplicht voor huiseigenaren op het moment dat zij hun huis verkopen of verhuren.
Van de ruim 62.000 koopwoningen die in de eerste zes maanden van dit jaar zijn verkocht had bijna een derde een A- of een B-label, schrijven de onderzoekers. 15 procent had een ongunstig F- of G-label.
Uit de studie blijkt dat een A- en B-label 6.000 euro extra oplevert bij verkoop, terwijl koopwoningen met een F- en G-label voor bijna 12.000 euro minder van eigenaar wisselden.
Ook de verkooptijd van huizen met een gunstig energielabel is aanzienlijk korter. Een woning met A-label is 52 dagen sneller verkocht dan gemiddeld. Bij een G-label duurt de verkoop juist 66 dagen langer.
Premie boven op de verkoopprijs
Volgens Brounen helpt een energielabel kopers bij het inschatten van de energiekosten. "De doorsnee maandelijkse gasrekening van een gemiddelde D-label woning in Nederland bedraagt 110 euro", laat de onderzoeksleider weten aan Duurzaamgebouwd.nl. "Afhankelijk van de isolatiekwaliteit kan dit echter variëren tussen 35 en 175 euro. Dankzij het energielabel kunnen kopers dit al op voorhand weten."
Een goed geïsoleerde woning betekent lagere energiekosten, en dat wordt meegenomen in de prijs van de woning. Brounen: "Ongeveer de helft van het geraamde voordeel in de maandlast betalen kopers als het ware vooruit in de hogere verkoopprijs."
Het is dan ook niet verwonderlijk dat huiseigenaren veel interesse hebben in het isoleren van de gevel of het plaatsen van dubbel glas. De subsidiepot van 60 miljoen euro die het ministerie van Binnenlandse Zaken beschikbaar heeft gesteld voor de isolatie van woningen is na een jaar zelfs al bijna op.
Huizenkopers niet bezig met duurzaamheid
Toch zijn het meestal de mensen die al een tijd op dezelfde plek wonen die hun woning energiezuiniger maken. De meeste huizenkopers zijn niet bezig met het verduurzamen van hun nieuwe stulpje, zo constateerde de Vereniging Eigen Huis onlangs.
En dat is volgens de belangenclub zonde, omdat de aankoop een geschikt moment is om een woning duurzamer te maken. Er woont nog niemand, dus is het makkelijker om bouwkundige ingrepen te doen. Bovendien kun je in sommige gevallen energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek.
VEH roept iedereen die bij de aankoop van een woning betrokken is (makelaars, hypotheekadviseurs, aannemers) op om kopers op de mogelijkheden te wijzen om het huis energiezuiniger te maken. "Kopers hebben soms een duwtje in de rug nodig", aldus directeur Rob Mulder. "Juist het aankoopmoment moet optimaal benut worden om de verduurzaming van de woningvoorraad echt te versnellen."
Lees meer over je woning verduurzamen:
- Geen dak, toch zonnepanelen? Dit zijn 5 betaalbare alternatieven
- 8 subsidies voor zonnepanelen, warmtepompen of isolatie om je huis duurzamer te maken
- Lenen voor zonnepanelen of woningisolatie: dit zijn de mogelijkheden
- Gebouwgebonden financiering: 8 vragen over dit Klimaatakkoord-plan
- 4 redenen om op ledverlichting over te stappen – fittingen zijn geen probleem
- Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp: heeft jouw huis d