- Een duurzame woning wordt vanwege de sterk gestegen energieprijzen, financiële prikkels en strenger wordende wetgeving steeds belangrijker.
- Met een beter energielabel kan je woning vele procenten meer waard worden, van G naar C bijvoorbeeld ruim 8 procent.
- Het energielabel heeft ook invloed op de maximale hoogte van de maximale hypotheek.
- Lees ook: Woningen met hoog energielabel A vaker in de verkoop: prijsverschil met laag label wordt groter
Het belang van een duurzame woning voor huizenbezitters wordt steeds belangrijker. Goed isolatie is bijvoorbeeld ook een bescherming tegen hoge energieprijzen. Door te verduurzamen daalt de energierekening en stijgt de waarde van je woning.
In 2024 wordt het belang van energielabels voor woningen nóg belangrijker, omdat er een directe koppeling komt met de leennormen voor hypotheken. Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep zoomt in zijn nieuwsbrief van deze week op in.
Om te beginnen is op de huizenmarkt al een tijdje een trend zichtbaar waarbij woningen met een beter energielabel meer waard zijn een woning met een slechter energielabel.
Vastgoeddatabedrijf Brainbay heeft onderzocht wat het effect is op de waarde van een woning als het energielabel verbetert door het huis te verduurzamen. Als een woning van het lage energielabel G door verduurzaming het hogere energielabel C krijgt, wordt de woning bijvoorbeeld gemiddeld ruim 8 procent meer waard.
Bij een woning van 400.000 euro zou dat een stijging naar 434.000 euro betekenen, waarbij de vraag natuurlijk wel is hoeveel je daarvoor moet investeren.
De sprong van energielabel E naar energielabel A of van energielabel D naar energielabel A+ en beter is met een waardestijging van gemiddeld ruim 10 procent nog groter.
In de onderstaande tabel kun je zien wat een labelsprong gemiddeld doet met de waarde van een woning.
Van Bruggen verwacht dat de prijsverschillen tussen woningen met hogere en lagere energielabels in 2024 nog groter gaan worden, omdat consumenten een hogere hypotheek kunnen krijgen als de woning een hoger energielabel heeft.
Voor een woning met een A- of B-label kan je bijvoorbeeld 10.000 euro meer lenen dan voor een woning met E-, F- of G-label. Bij een A++++ label is dat zelfs 40.000 euro!
In de tabel hieronder zie je aan de linkerkant de invloed van verschillende energielabels op de maximale hypotheek. Aan de rechterkant is ook weergegeven wat de extra leenruimte is, als je energiebesparende maatregelen wil nemen om een beter energielabel te krijgen.
Doordat de maximale hypotheek hoger uitvalt bij een hoger energielabel is de verwachting dat huizen met een energielabel van B of meer extra in prijs gaan stijgen.
Tegelijk geldt: hoe hoger de absolute waarde van de woning, hoe beperkter het effect van de nieuwe hypotheeknormen. Dat komt omdat het extra bedrag dat geleend kan worden een vast bedrag is dat dus niet hoger wordt bij een duurdere woning.
Overigens zal het op een bepaald mogelijk weer interessant worden om een woning met een slechter energielabel te kopen, omdat het prijsverschil tussen woningen met verschillende energielabels zo groot gaat worden. Het is dan wel aan te raden om bij de aankoop meteen te beginnen met verduurzamen, aldus Van Bruggen.
Lees ook: Overwaarde in je huis? 3 dingen die je kunt doen met vermogen dat vastzit in stenen
Extra hypotheek en subsidies voor verduurzaming huis
Verduurzaming wordt bij slechtere energielabels meer gestimuleerd dan bij goede energielabels. Wie een woning koopt met D-, E- of F-label kan 20.000 extra lenen, bij een C- of D-label is dat 15.000 euro extra en bij een A- of B-label 10.000 euro extra.
Wie z'n huis energiezuiniger maakt en daar extra geld voor leent, krijgt wel te maken met hogere hypotheeklasten. Als je bijvoorbeeld 20.000 euro extra leent tegen een rente van 4,3 procent dan ga je bruto bijna 100 euro per maand meer betalen.
Omdat extra lenen voor verduurzaming in beginsel leidt tot meer hypotheekrenteaftrek, krijg je vervolgens wel een paar tientjes per maand terug. Het is dus handig om het effect van een extra stukje hypotheek op je netto maandlasten af te zetten tegen de verwachting omtrent de daling van je energierekening.
Er zijn ook subsidies beschikbaar om te verduurzamen. De zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) geldt voor waterpompen, isolatie, zonneboilers, elektrische kookvoorziening en aansluiting op het warmtenet.