Veruit de meeste woningen worden nu verkocht met een definitief energielabel. Wat maakt het qua stookkosten eigenlijk uit of je een huis koopt met label A of F? En welke kosten moet je incalculeren als je je huis energiezuiniger wil maken?
Na een moeizame start begint het energielabel voor woningen echt terrein te winnen. In 2014 had nog slechts 10 tot 15 procent van de verkochte huizen het verplichte label. Afgelopen jaar is dat gestegen naar 77 procent. Dit is onder andere te danken aan strengere controles en de invoering van het indicatieve label.
Maar wat betekent zo’n label nou concreet: wat zegt het wel en wat juist niet? En wat maakt de kleur van het label uit voor de waarde en verkoopsnelheid van je woning? Zes vragen over het energielabel.
1. Wat houdt zo’n label in?
Het energielabel vertelt je in één oogopslag hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Woningen met een A-label zijn het meest energiezuinig en dus het meest vriendelijk voor de energierekening. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
Vorig jaar kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel opgestuurd, gebaseerd op het bouwjaar en type van de woning. Wie zijn huis wil verkopen, is echter verplicht een definitief energielabel aan te vragen en dit label in de advertentietekst te vermelden. Wie dit nalaat, riskeert een boete van 405 euro.
Inmiddels zijn ruim 280.000 woningen voorzien van een definitief label. Hiervan kleurt 36 procent groen (A of B). 24 procent heeft label E, F of G. Label C komt het vaakst voor.
2. Wat zegt het label nu echt?
De omzetting van het voorlopige label naar een definitief exemplaar verloopt volledig digitaal. Je moet bewijsstukken, zoals foto's, facturen of een bouwkundig rapport, doorsturen naar een adviseur, die de stukken beoordeelt. Er komt dus niemand bij je over de vloer.
Het verstrekken van het label kan snel: soms al binnen tien minuten, als het bewijsmateriaal in orde is. Volgens Milieu Centraal doet dit niets af aan de kwaliteit.
Siebe Schootstra daarentegen plaatste eerder op Z24 kritische kanttekeningen bij de kwaliteit van het label en stelde dat het 'op zijn best een indicatieve benadering is van mogelijke energieprestatie'. De Tweede Kamer is benieuwd naar de kwaliteit van het label en laat dit momenteel onderzoeken.
Wil je exact weten hoe energiezuinig een huis is en welke energiebesparende maatregelen zoal mogelijk zijn, vraag dan om een Maatwerkadvies energiebesparing. Er komt dan een energieadviseur bij je thuis, die voor jou ook de kosten, potentiële opbrengst en terugverdientijd van elke maatregel berekent.
Zo'n maatwerkadvies is dus een stuk uitgebreider dan een energielabel. Dat zie je ook terug in de kosten: bij sommige adviseurs heb je al een energielabel voor een tientje, terwijl je voor een maatwerkadvies moet rekenen op gemiddeld 200 tot 300 euro. Deze website helpt je om een goede adviseur te vinden.
3. Letten kopers op het energielabel?
De locatie, prijs en aantal kamers zijn voor potentiële kopers nog steeds leidend, zegt de NVM. In hoeverre daarnaast ook het label van invloed is op de aankoopbeslissing, hangt grotendeels af van de regio.
In overspannen woningmarkten, zoals Amsterdam en Haarlem, speelt het label een ondergeschikte rol, maar in regio's met een groot woningaanbod en een beperkte vraag, wordt er volgens de makelaarsvereniging meer naar gekeken.
4. Heeft een groen label gevolgen voor de verkoopduur en -prijs van mijn huis?
Onderzoekers van TIAS VastgoedLAB hebben de verkoopcijfers van 27.044 gelabelde woningtransacties in het derde kwartaal van 2015 onder de loep genomen. Zij concludeerden dat een gunstig A-label de verkoopprijs met ruim 12.000 euro verhoogt ten opzichte van een huis met een D-label.
Een ongunstig G-label daarentegen drukt de verkoopopbrengst met juist ruim 13.000 euro. Volgens de onderzoekers waren de prijseffecten van het label sterker dan in het tweede kwartaal.
Daarnaast worden huizen met een groen label sneller verkocht. De verkoopsnelheid van A-label woningen is zeventig dagen korter dan gemiddeld, terwijl woningen met een G-label er juist zeventig dagen langer over doen. Doorgaans geldt: hoe lager het label, hoe langer je moet wachten voor een koper is gevonden.
5. Een rood of groen label: maakt dat veel uit?
Een niet-geïsoleerde woning verliest veel warmte via ramen, buitenmuren het dak en de vloer. Volgens Milieu Centraal zijn de stookkosten van een groen Energielabel (A of B) 46 procent lager dan die van een huis met een rood label (E, F of G). Dat komt neer op een verschil in stookkosten van gemiddeld 600 euro per jaar.
6. Wat levert een upgrade van het label op?
Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om je huis energiezuiniger te maken. De terugverdientijd verschilt per maatregel, type woning en stookgedrag.
Isolerende maatregelen leveren per saldo het meest op. Zo heb je volgens Milieu Centraal de kosten voor spouwmuurisolatie al binnen vier jaar terugverdiend en de kosten voor dakisolatie na zeven jaar.
Bij vloerisolatie duurt het wat langer: tien of elf jaar, afhankelijk van het type woning. Wil je zowel het dak, de muren als de vloer isoleren, dan kost dat gemiddeld ruim 8.000 euro. Deze kosten moet je dus bij de prijs optellen als je een slecht geïsoleerd huis wil kopen en upgraden.
Ook de plaatsing van zonnepanelen heb je relatief snel terugverdiend (binnen gemiddeld tien jaar), maar hoe het voor jou uitpakt hangt sterk af van het type, de zonnerichting en helling van het dak.
De kosten voor vervanging van enkel glas door HR++ (gemiddeld 3.500 euro) heb je er naar circa veertien jaar uit.
De terugverdientijd van de vervanging van een VR-combiketel door een HR-combiketel varieert van 8,5 jaar (voor de gemiddelde vrijstaande woning) tot 20 jaar (voor een appartement). Het minst lucratief is de plaatsing van een zonneboiler. Deze heb je gemiddeld pas na 42 jaar terugverdiend.
Om het rendement te kwantificeren, heeft Milieu Centraal berekend dat een investering in gevelisolatie rendeert als een spaarrekening met 12 procent rente. Ook bij isolatie van het dak (9 procent) en vloer en bodem (8 procent) en plaatsing van dubbel glas (7 procent) liggen de rendementen hoog.
Op de website VerbeterUwHuis.nl kun je in zes stappen checken welke maatregelen bij jouw huis mogelijk zijn en waar je eventueel subsidie kunt vinden om deze maatregelen te bekostigen.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Lees meer:
Siebe Schootstra: nieuw energielabel voor je huis is papieren tijger
Energielabel: hoe gaat huizenkoper daarmee om?
Overheid schat energielabel voor woning bewust conservatief in
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl