Iedereen die zijn huis te koop wil zetten, is verplicht om een energielabel aan te vragen. Dit label laat zien hoe zuinig het huis is en welke stappen je nog kunt zetten om het huis nog energiezuiniger te maken.

Het label loopt van A++++ tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig. Een hoger label drukt de energierekening en zorgt voor meer wooncomfort en een lagere CO2-uitstoot.

Huizenkopers letten meer op het energielabel

Voorheen speelde het energielabel slechts een marginale rol bij de aankoop van een woning. Maar sinds de energieprijzen zo hard zijn opgelopen, blijkt het label steeds vaker een selectiecriterium voor huizenkopers. Dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat volgens onzerzoeksbureau Calcasa het gasverbruik van een woning met energielabel G gemiddeld 50 procent hoger ligt dan bij een woning met label A.

Kopers kijken hier dus goed naar. En dat niet alleen. Volgens Puk van Meegeren, energie-expert bij Milieu Centraal, worden huizen met een groen label ook meestal sneller verkocht en bovendien vaak tegen een iets hogere prijs dan vergelijkbare huizen met een lager label. “Tot voor kort maakte het wat minder uit: vrijwel alle huizen werden op hoge snelheid verkocht. Maar nu de huizenmarkt iets minder overspannen is, merk je dat huizen met label A tot en met C beter in de markt liggen.”

Muur- en dakisolatie tellen het zwaarst mee voor het label

Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen om het label van je huis te verhogen, van isolatie tot de aanschaf van een zonneboiler. Maar welke stappen zetten nu de meeste zoden aan de dijk?

Volgens Van Meegeren valt de meeste energie te besparen met woningisolatie. Gevel- en dakisolatie staan hierbij met stip op één: deze tellen ook zwaarder mee voor het label dan vloerisolatie.

Is je huis al geïsoleerd, dan zijn er nog meer maatregelen die je kunt nemen. We noemen hieronder 8 dingen die je kunt doen.

1) Muurisolatie

Er zijn verschillende vormen van muurisolatie. Bij spouwmuurisolatie plaats je isolatiemateriaal in de holle ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Hiermee breng je tegen relatief geringe kosten de energienota fors omlaag. Spouwmuurisolatie is alleen een optie voor woningen die na 1920 zijn gebouwd. Oudere huizen hebben alleen enkelsteens muren.

Buitenmuurisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, omdat je de buitenkant moet afwerken; bijvoorbeeld met steenstrips of stucwerk. Volgens Milieu Centraal kost spouwmuurisolatie voor een gemiddelde hoekwoning circa 2.200 euro, en levert dat met de huidige hoge gasprijzen gemiddeld zo’n 800 euro per jaar energiebesparing op.

Voor isolatie van de buitengevel moet je rekenen op 115 euro tot 135 euro per vierkante meter en dit kan een besparing op de energiekosten van zo'n 25 procent opleveren.

Je kunt ook voorzetwanden plaatsen (van bijvoorbeeld hardschuim of geïsoleerd met glas- of steenwol). Hiermee kun je enkelsteens buitenmuren isoleren of de isolatie van de spouwmuur verbeteren. Volgens Van Meegeren van Milieu Centraal is dat aan klus die je prima zelf kunt doen. Op de website van Milieu Centraal vind je instructies.

Volgens Milieu Centraal moet je voor een gemiddelde hoekwoning rekenen op ongeveer 1.200 euro. Je bespaart hier ongeveer 290 euro per jaar mee, waardoor je de kosten na ruim vier jaar hebt terugverdiend.

Besteed je het uit aan de vakman, dan ben je een stuk duurder uit: 3.100. De terugverdientijd neemt dan toe naar ruim tien jaar.

2) Dakisolatie

Ook met dakisolatie kun je grote stappen zetten. Immers, via het dak gaat veel warmte verloren, omdat warme lucht opstijgt.

Volgens Van Meegeren is een schuin dak isoleren ook een karwei dat je zelf goed kunt te doen. Voor een gemiddelde hoekwoning moet je rekenen op circa 1.700 euro materiaalkosten. Hierna bespaar je zo’n 420 kuub gas per jaar, ofwel 600 euro per jaar (als je uitgaat van de maximumprijs voor het energieplafond in 2023 van 1,45 euro per kuub). Je bent dan dus binnen drie jaar uit de kosten.

Schakel je een klusbedrijf in, dan ben je gemiddeld 3.000 euro duurder uit (en betaal je dus 4.700 euro) en stijgt de terugverdientijd naar acht jaar.

3) Vloerisolatie

De beste manier om je vloer te isoleren is via de kruipruimte. Ook dit is volgens Van Meegeren niet heel ingewikkeld. De materiaalkosten worden door Milieu Centraal becijferd op circa 900 euro. Hiermee bespaar je bij een gemiddelde hoekwoning 130 kuub gas per jaar. Dat scheelt bij het naderende energieplafond 188 euro per jaar, waardoor je de kosten binnen vijf jaar hebt terugverdiend.

Laat je het over aan een professional, reken dan op 2.300 euro. Het duurt dan zo’n twaalf jaar voor je er echt aan gaat verdienen.

4) Vervangen dubbel glas door HR++ en of triple glas

Heb je nog enkel of dubbel glas, dan kun je energie besparen door de ramen te vervangen door HR++ of triple glas. Dit maakt je woning ook stiller. Maar het is wel vrij prijzig; ook omdat je dit niet makkelijk zelf kunt doen.

Voor een hoekwoning ben je volgens Milieu Centraal zo’n 3.700 euro kwijt. Na aftrek van subsidie is dat ongeveer 2.550 euro. Dit levert een besparing op van ongeveer 70 kuub gas per jaar, ofwel 100 euro (uitgaand van 1,45 euro per m3 gas). Het duurt dus meer dan 25 jaar voor je de kosten hebt terugverdiend.

Moet je kiezen tussen vloerisolatie of vervanging van de ruiten, dan is vloerisolatie dus een no-brainer.

5) Duurzame ventilatie

Ventilatie is een must voor een gezonde lucht in huis. Maar hiermee kan warmte verloren gaan. Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de warmte uit de lucht die naar buiten wordt geblazen gebruikt om frisse lucht die naar binnen komt weer op te warmen. Ook dit levert punten op voor je energielabel.

Er zijn ook vraaggestuurde exemplaren met een ingebouwde CO2-meter en luchtvochtigheidsmeter, die zelf bepalen hoe sterk moet worden geventileerd. Ontvang je bijvoorbeeld bezoek, waardoor de lucht bedompter wordt, dan ventileert hij harder dan wanneer je alleen thuis bent.

Een lokale ventilatie-unit met warmte-terugwinning en een CO2-sensor is niet goedkoop: gemiddeld 2.300 euro. Met het plaatsen erbij ben je volgens Milieu Centraal zo’n 2.900 kwijt.

Hiermee bespaar je per jaar zo’n 150 euro op je gasverbruik, afhankelijk van het huis waarin je woont (type en bouwjaar). Het duurt dus bijna 20 jaar voor je deze kosten hebt terugverdiend. Ook deze maatregel legt het dus af tegen isolatie.

6) Verwarmingsketel vervangen door nieuwe hr-ketel

Heb je een oude CV-ketel, dan kun je extra energie besparen door deze te vervangen door een hoogrendementsketel (HR-ketel). Deze kost ruim 2.000 euro en daarmee bespaar je 200 tot 400 euro per jaar, volgens Milieu Centraal.

... in combinatie met een hybride warmtepomp

Je kunt de HR-ketel ook combineren met een hybride warmtepomp, die de warmte in de buitenlucht gebruikt om je huis te verwarmen. Hiermee ga je niet volledig van het gas af: een HR-ketel springt op koude dagen bij om je huis te verwarmen.

Lees ook: De warmtepomp is in 2023 door het nieuwe prijsplafond toch net goedkoper dan de CV-ketel – maar de besparing is miniem

7) Volledig elektrische warmtepomp

Je kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, die warmte haalt uit de lucht, de bodem of het grondwater. Een CV-ketel is dan niet meer nodig. Maar je moet wel een boiler voor warm tapwater laten installeren en buiten een installatie neerzetten waarmee de warmte kan worden opgenomen. Deze pomp is een stuk duurder dan de hybride variant.

Aanleg van een HR-ketel of warmtepomp moet je overlaten aan een professional.

8) Zonnepanelen

Aanleg van zonnepanelen kan al snel één of twee tredes voor je energielabel schelen. Voor circa 13 panelen ben je zo’n 5.000 euro kwijt. De kosten heb je in circa zeven jaar terugverdiend. Ook dit is een klus die je aan een vakman moet overlaten.

Bedenk wel dat je met een grotere woning meer panelen nodig hebt om een label te krijgen.

Lees ook: Prijzen van zonnepanelen én stroom fors omhoog: wat doet dat met de terugverdientijd?

Dit kun je zelf doen voor hoger energielabel

Op de website Verbeterjehuis.nl kun je checken welke maatregelen jij kunt nemen om een hoger energielebel te krijgen wat je hiermee kunt besparen.

Zetten we alle maatregelen op een rij, dan is duidelijk dat woningisolatie het meest oplevert. Isolatie van een schuin dak, vloerisolatie of het plaatsen van een isolerende voorwand, zijn klusjes die je bovendien zelf kunt doen. Dat scheelt enorm in kosten. Bovendien heb je dan niet te maken met lange wachttijden voor het inhuren van een vakman.

Heb je al een woning met een hoog label, reken dan uit of de maatregelen die je label nóg verder kunnen verhogen financieel wel de moeite waard zijn.

Ook adviseert Van Meegeren Milieu Centraal om niet lukraak maatregelen te nemen, maar een stip op de horizon te zetten. “Maak een plan en breng de maatregelen hiermee in overeenstemming. Als je huis goed is geïsoleerd - met spouwmuurisolatie, HR++, dak- en vloerisolatie, ventilatie met warmteterugwinning – dan is verwarmen op een lagere temperatuur mogelijk en is je huis klaar om aardgas vrij te gaan wonen.”

Zelf aan de slag met verduurzaming huis of een lagere verkoopprijs accepteren?

De bovengenoemde maatregelen kosten tijd en geld. Als je je huis wil verkopen en een laag energielabel hebt, kun je je afvragen wat slimmer is: zelf je huis opknappen, in de hoop bij verkoop (een deel van) de investering terug te verdienen, of een lagere verkoopprijs accepteren.

Overweeg je een huis met een laag energielabel te kopen, kijk dan welke maatregelen er nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken en welk prijskaartje daaraan vast zit. Een aankoopmakelaar kan je hierbij adviseren. Probeer vervolgens dit bedrag van de vraagprijs af te krijgen. Of dit lukt hangt af van de vraag hoe gewild de woning is en hoe groot de druk van de verkoper is om zijn woning te verkopen.

Lees meer over energiebesparing