- Binnen grote steden is er een positief verband tussen het energielabel van kantoorpanden en de huurprijs. Hoger energielabel, hogere huurprijs.
- Maar buiten grote steden gaat dit niet op.
- Daaruit concludeert vastgoeddienstverlener Dynamis dat de locatie van een kantoorpand nog altijd doorslaggevend is voor de huurprijs.
- Lees ook: 2 op 5 kantoorpanden voldoet nog niet aan eis van minimaal energielabel C: vanaf 1 januari 2023 mag je pand dan niet meer verhuren
Hoewel het energielabel met alle aandacht voor duurzaamheid en de hoge gas- en elektriciteitsprijzen alsmaar belangrijker wordt binnen de vastgoedsector, blijft de locatie van een kantoorpand nog altijd doorslaggevend voor de huurprijs.
Dit blijkt uit onderzoek van vastgoeddienstverlener Dynamis. Binnen grote steden is er een positief verband waarneembaar tussen het energielabel van kantoorpanden en de huurprijs, maar is er geen duidelijke correlatie.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter voor een kantoorpand met energielabel G (het minst energiezuinig) bedraagt in grote steden zo’n 120 euro per vierkante meter. Bij energielabel A en beter (A+, A++, A+++) loopt dat op van 150 euro per vierkante meter tot meer dan 300 euro per vierkante meter.
Kijk je buiten de grote steden dan is verband tussen het energielabel van een kantoorpand en de hoogte van de huurprijs veel minder eenduidig, zoals de zien is in de onderstaande grafiek.
"Ondanks het belang van verduurzaming blijkt de invloed van het energielabel toch minder aanwezig te zijn wanneer huurprijzen van kantoorruimte in 2022 met elkaar worden vergeleken", concludeert Dynamis daaruit. "Er is een positieve correlatie tussen een beter energielabel en een hogere huurprijs in de grote steden, maar wanneer deze relatie wordt gemeten buiten de grote steden valt de hele correlatie van een hogere huurprijs bij een beter energielabel weg."
Per saldo liggen huurprijzen per vierkante meter voor kantoorpanden buiten grote steden lager dan binnen grote steden, ongeacht het energielabel. Zo hebben panden met energielabel A++ buiten grote steden een gemiddelde huurprijs van iets meer dan 100 euro per vierkante meter, terwijl kantoren met energielabel C in grote steden boven de 150 euro per vierkante meter zitten. Hier lijkt de locatie toch de doorslag te geven.
Vanaf 2023 moeten kantoren groter dan 100 vierkante meter minstens energielabel C hebben. Eind september bleek uit een analyse van ABN AMRO dat 40 procent van de kantoorpanden nog niet voldoet aan die wettelijke verplichting. Volgens analisten van de bank komt dat onder meer door de hoge investeringen, onduidelijke regelgeving en een gebrek aan personeel.
Bij huizen blijkt een beter energielabel wel degelijk profijtelijk. Voor woningen met een hoger energielabel liggen de verkoopprijzen gemiddeld hoger dan voor woningen met een laag energielabel, bleek onlangs uit een inventarisatie van makelaarsvereniging NVM.
De verschillen kunnen behoorlijk oplopen. Zo brengt een woning met met energielabel A gemiddeld 3,9 procent meer op dan een woning met label B en 7,1 procent meer dan een woning met label C. Door de torenhoge energierekening voor gas en stroom zijn zaken als woningisolatie en bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen een steeds belangrijkere factor voor kopers op de woningmarkt.