Venizelos is een rivaal van Papandreou om het leiderschap van de socialistische Panhelleense Socialistische Beweging (Pasok). Hij lost George Papakonstantinou af. Die maakte zich onpopulair door de zware bezuinigingen die de bevolking worden opgelegd, af te doen als kleinigheden.

Venizelos sloeg meteen na zijn ambtsaanvaarding een andere toon aan. Hij liet weten dat zijn gedachten uitgaan naar elke werkloze en elke handelaar die lijdt onder de recessie. Na de massale betogingen van de afgelopen weken, die geregeld gepaard gingen met gewelddadige botsingen met de politie, wil Venizelos nu streven naar consensus over de te varen reddingskoers. Hij wil dialoog met en toestemming van alle burgers en alle groepen in de samenleving van wie nieuwe offers worden gevraagd.

,,Echte oorlog”

Venizelos, die tot nu toe de portefeuille Defensie beheerde, zei dat voor hem nu de ,,echte oorlog” begint. Griekenland moet worden gered en zal worden gered, aldus de bewindsman. De minister en nieuwe vicepremier zei dat hij had getwijfeld of hij de functie zou accepteren. Maar hij deed het uit liefde voor zijn land, zei hij.

Het economisch zwakke Griekenland gaat gebukt onder een enorme schuldenlast van 340 miljard euro en moet op grote schaal bezuinigen om in aanmerking te blijven komen voor meer hulp van de EU en het IMF. Bij het uitblijven van een politiek akkoord in Athene dreigt Griekenland in juli failliet te gaan, als EU en IMF bij hun voorwaarden blijven.

Pijnlijke en moeilijke structurele veranderingen

Venizelos zei pijnlijke en moeilijke structurele veranderingen te zullen doorvoeren. Het land moet nog eens 78 miljard euro bezuinigen. Het parlement begint zondag met een debat over het nieuwe kabinet en het nieuwe bezuinigingsprogramma. Papandreou wil dinsdag om het vertrouwen van de volksvertegenwoordiging vragen.

Ondertussen zullen de EU-ministers van Financiën zich zondag en maandag buigen over nieuwe hulp aan Athene. Eurocommissaris Olli Rehn van Financiën heeft de EU-bewindslieden gevraagd Griekenland toch de broodnodige 12 miljard euro te gunnen om door de maand juli heen te komen, ook al is er nog geen formeel besluit over de geëiste nieuwe bezuinigingen.

Op één lijn

Griekenland kreeg vorig jaar in principe al een lening van 110 miljard euro toegezegd van eurolanden en het IMF. Dat geld wordt in delen uitbetaald. De 12 miljard waar het de komende dagen over gaat, zijn onderdeel van dat hulppakket.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy slaagden er vrijdag in op één lijn te komen, na lange onenigheid over de vraag of ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten worden betrokken in de reddingsactie. Afgesproken is op vrijwillige basis een beroep te doen op de particuliere sector.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl