- De energiebelasting gaat volgend jaar flink omhoog: dat ligt vooral aan de stijging van de heffing op het verbruik van aardgas.
- Een gemiddeld huishouden gaat gemiddeld 7,50 euro per maand meer betalen, schat energievergelijker Gaslicht.com
- De stijging van de energiebelasting op gas werd dinsdag aangekondigd bij de fiscale plannen van het kabinet op Prinsjesdag.
- Lees ook: Toezichthouder energiemarkt verwacht hogere tarieven netbeheerders in 2024.
Huishoudens in Nederland krijgen in 2024 te maken met een hogere energierekening als gevolg van de stijging van de energiebelasting. Dinsdag bleek uit het Belastingplan van het kabinet Rutte IV dat de energiebelasting op gas fors omhoog gaat. De heffing op stroom daalt licht.
De energiebelasting voor aardgas gaat in 2024 naar 58,30 cent per kuub, tot een verbruik van 170.000 kuub. Dat is fors hoger dan dit jaar, waarin de energiebelasting op afgerond 49 cent per kuub gas ligt tot een verbruik van 170.000 kuub per jaar. Deze tarieven zijn exclusief de btw van 21 procent.
Voor stroom komt het tarief van de energiebelasting in 2024 te liggen op 10,88 cent per kWh (exclusief btw). Dit geldt tot een verbruik van 10.000 kWh per jaar.
Hogere energiebelasting in 2024: dat kost €90 per jaar extra bij gemiddeld energieverbruik
Uit een analyse van energievergelijker Gaslicht.com blijkt dat een huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per maand 7,50 euro meer gaan betalen. Op jaarbasis betekent dat een stijging van 90 euro.
Inclusief de btw van 21 procent komt de energiebelasting op gas volgend jaar in totaal uit op 71 cent per kuub. De energiebelasting op stroom daalt inclusief btw naar 13 cent per kWh.
Volgens Gaslicht.com is de energiebelasting op gas in tien jaar tijd met 200 procent gestegen. In 2014 lag de energiebelasting op gas inclusief btw nog op 23 cent per kuub. De energiebelasting op stroom toont de afgelopen jaren wel een lichte daling. Omdat de kosten voor gas het zwaarst wegen voor de energierekening, tikt de hogere belasting op aardgas flink aan.
In een persverklaring zegt Ben Woldring van Gaslicht.com dat de gasbelasting in Nederland al tot de hoogste van Europa behoort, en dat daar nu een stijging van de energiebelasting van 19 procent bovenop komt.
“Huishoudens die weinig te besteden hebben, kunnen dit niet meer behappen. Stroom wordt weliswaar iets goedkoper, met als doel om minder gas te verbruiken, maar met een verder stijgende energierekening blijft er voor veel huishoudens weinig geld over om te investeren. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp, kosten al gauw vele duizenden euro's”, aldus Woldring.
Naast de energiebelastingen is voor de energierekening ook van belang dat particuliere huishoudens een vaste fiscale korting krijgen op de energiebelasting. Dit bedrag stijgt in 2024 met 6 euro naar in totaal 603 euro.
Een andere ingrijpende beslissing die de portemonnee van veel huishoudens raakt, is het prijsplafond voor energie, dat eind dit jaar definitief wordt stopgezet.
Eerder op dinsdag waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al dat huishoudens en bedrijven volgend jaar waarschijnlijk hogere tarieven voor netbeheerders gaan betalen. Het zou gaan om een maandelijkse stijging van gemiddeld ongeveer 8 euro per huishouden.