• Energieleverancier Essent wil dat de energiebelasting wordt geschrapt.
  • De Consumentenbond gaat zich in samenwerking met meerdere energie-experts inzetten voor een verlaging van de btw op energie.
  • Als de energieprijzen blijven stijgen, krijgen dit jaar nog meer dan 640.000 Nederlandse huishoudens betalingsproblemen, berekende TNO.
  • Lees ook: Thuisbatterij voor zonnepanelen: wel of niet verstandig?

Energieleverancier Essent wil dat de energiebelasting wordt geschrapt. Dat levert huishoudens volgens het bedrijf jaarlijks gemiddeld ruim 800 euro op. Essent zegt zich zorgen te maken dat de energierekening voor Nederlandse huishoudens onbetaalbaar wordt en verduurzaming op den duur “niets meer oplevert”.

“Door de vele energiebesparingen die Nederlanders hebben doorgevoerd, gaat het energieverbruik omlaag. Toch gaat de energierekening omhoog”, constateert de energieleverancier. Volgens Essent bestaat de energierekening inmiddels voor het grootste deel uit overheidskosten en neemt dat alleen maar toe als er niets verandert. “Daardoor krijgen consumenten steeds minder grip op de eigen rekening.”

Essent gaat woensdag tijdens een rondetafelgesprek over de betaalbaarheid van de energierekening in de Tweede Kamer de politiek hiertoe oproepen. Ook de netbeheerkosten moeten vanuit de overheid worden geschrapt, vindt de energieleverancier.

Pleidooi voor verlaging van btw op energie

Naar verwachting zullen meerdere partijen zich aansluiten bij hetgeen waartoe Essent oproept. De Consumentenbond zal in samenwerking met meerdere energie-experts, zich inzetten voor een verlaging van de de btw op energie, meldt de Telegraaf.

De belangenclub stelt dat de Nederlandse kleinverbruiker nu ruim 32 keer zoveel energiebelasting per kilowattuur elektriciteit betaalt dan bedrijven en grootverbruikers. Dat is volgens de bond oneerlijk. Daarnaast zouden Europese richtlijnen het mogelijk maken om de belasting van 21 naar 9 procent te verlagen. Duitsland geeft hierin een voorbeeld. Ons buurland heeft aangegeven dat het van plan is de energiebelasting te verlagen, aldus de Consumentenbond.

Als de overheid niets doet en de kosten laat stijgen in de komende jaren, dan betaalt een gemiddeld huishouden in 2030 zo'n 2.300 euro aan de gasrekening, terwijl dit in 2021 nog 1.200 euro was, berekende Onderzoeksbureau CE Delft. Daar komen de netbeheerkosten nog bij die van 358 euro per jaar naar 948 euro per jaar stijgen in 2040, blijkt uit cijfers van onderzoeker Markteffect, meldt de Telegraaf.

Als de energieprijzen blijven stijgen, krijgen dit jaar nog meer dan 640.000 Nederlandse huishoudens betalingsproblemen, berekende TNO. Dat probleem vindt zijn oorzaak voornamelijk in de belasting die de overheid heft op energie, want die zijn hoger dan de kosten voor gas en elektriciteit, aldus lector energietransitie Martien Visser aan de Hanzehogeschool Groningen tegenover de krant.

LEES OOK: De rijkste gemeenten van Nederland hebben ook hoogste gasverbruik: zo scoort jouw woonplaats