- De Duitse energiereus RWE eist schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat die per 1 januari 2030 het opwekken van elektriciteit met behulp van steenkool verbiedt.
- Het bedrijf zegt 1,4 miljard euro schade te lijden en is een arbitragezaak begonnen bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes.
- Het ministerie van Economische Zaken meent dat energiebedrijven voldoende tijd krijgen voor de transitie. Greenpeace en GroenLinks spreken van een schaamteloze actie van RWE.
De Duitse energiereus RWE eist een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat die het opwekken van elektriciteit met behulp van steenkool wil verbieden.
Het bedrijf zegt daardoor 1,4 miljard euro schade te lijden, meldt minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.
RWE is eigenaar van de kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven. Uiterlijk 1 januari 2030 moet die gestopt zijn met het gebruik van kolen voor de elektriciteitsproductie. Op die manier wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen als CO2 verminderen.
Het ministerie meent dat het energiebedrijven voldoende tijd geeft om kolencentrales geschikt te maken voor andere brandstoffen, en om al gedane investeringen zo veel mogelijk terug te verdienen. Dat heeft het in december ook duidelijk gemaakt in een gesprek met RWE.
Het Duitse energiebedrijf, dat in 2009 de Nederlandse markt betrad met de overname van Essent, neemt daar evenwel geen genoegen mee. Het is een arbitragezaak begonnen bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).
"De Nederlandse staat bereidt zich voor op het voeren van deze internationale arbitrageprocedure", schrijft Van 't Wout. "Daarbij zal zowel op de bevoegdheid van het tribunaal als op de inhoud van het geschil verweer gevoerd worden."
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee spreekt van "onbeschaamde obstructie" door RWE. Hij wil de topman van het energiebedrijf volgende week in een hoorzitting in de Tweede Kamer aan de tand voelen. "Klimaatbeleid mag niet gestopt worden door fossiele giganten."
"RWE had al jaren geleden kunnen zien aankomen dat er maatregelen ter reductie van de uitstoot zouden worden genomen", zegt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) "Toch heeft het willens en wetens besloten in 2015 een nieuwe kolencentrale in gebruik te nemen."
Volgens SOMO, dat zich met onder andere Milieudefensie heeft verenigd in de coalitie Handel Anders!, probeert RWE nu de rekening bij de Nederlandse belastingbetaler neer te leggen.
Greenpeace noemt de arbitragezaak van RWE schaamteloos. "De echte schade die er is, is de schade aan het klimaat door deze kolencentrale", aldus een woordvoerder.