Kabinet, bonden, werkgevers en milieuorganisaties zijn het eens over de definitieve versie van het energieakkoord. In juli werden de partijen het al op hoofdlijnen eens.
Naar verwachting kunnen volgende week de handtekeningen gezet worden onder de plannen, nadat eerst de achterbannen van de betrokken organisaties zijn geraadpleegd.
De Sociaal-Economische Raad (SER) zou dinsdag met een officiële verklaring naar buiten komen. De onderhandelingen over het energieakkoord vond plaats onder regie van SER-voorzitter Wiebe Draijer.
15.000 extra banen
In het energieakkoord staan maatregelen als het vervroegd sluiten van kolencentrales, het meer inzetten op duurzame energie en extra geld voor woningisolatie. De plannen moeten leiden tot minimaal 15.000 extra banen, zo werd in juli al bekend.
Volgens ingewijden zijn de afspraken die in juli zijn gemaakt, grotendeels overeind gebleven, maar zijn op een aantal punten ‘doelstellingen’ veranderd in ‘resultaatverplichtingen’. In 2016 worden de afspraken geëvalueerd. Een speciale commissie moet erop toezien dat er druk op de ketel blijft.
'Geen Greenpeace-akkoord'
Milieuorganisatie Greenpeace, een van de partijen die om tafel zaten, is tevreden met het akkoord. "Het is geen Greenpeace-akkoord, maar het glas is net wat meer dan halfvol", zegt een woordvoerder. Van een aantal punten vindt Greenpeace het jammer dat ze niet in het akkoord zijn opgenomen, zoals een gedifferentieerde energiebelasting of de sluiting van alle kolencentrales. "Maar dat was onbespreekbaar."
Ook Natuur en Milieu kan zich vinden in het energieakkooord. "Goed dat de eerdere afspraken nu zijn vastgelegd in concrete maatregelen met een resultaatverplichting: in 2020 14 procent duurzame energie en in 2023 16 procent en 1,5 procent energiebesparing per jaar."
GroenLinks: akkoord is eerste stap
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik noemt het energieakkoord "niet meer dan een eerste stap". "Willen we de klimaatverandering tegengaan en ons milieu beschermen, dan zullen we nog veel ambitieuzer moeten zijn", zegt de GroenLinks-voorman.
De partij vindt dat milieuvervuilende bedrijven in het akkoord niets in de weg wordt gelegd. "Ook wordt schaliegas met geen woord genoemd in het akkoord", aldus GroenLinks.
PvdA blij met energieakkoord
Regeringspartij PvdA is blij met het energieakkoord, aldus PvdA-Tweede Kamerlid en energiewoordvoerder Jan Vos. Hij laat weten "zeer tevreden" te zijn met de hoofdpunten van het akkoord.
"De onderhandelaars verdienen een compliment voor de door hen bereikte resultaten. De sluiting van de kolencentrales en de ongekende miljardeninvesteringen in groene energie zullen veel werkgelegenheid en een gezonde groene toekomst opleveren", aldus Vos.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl