- Per 1 juli gaan de variabele energietarieven met zo’n 25 procent omhoog volgens vergelijkingssite Pricewise.
- Twee miljoen Nederlandse huishoudens gaan hierdoor zo’n 160 euro per jaar meer betalen.
- De prijsstijging zou deels te wijten zijn aan de verduurzaming van de samenleving die de vraag naar elektriciteit doet stijgen.
Vanaf 1 juli gaat de energierekening van twee miljoen Nederlandse huishoudens flink omhoog, omdat de variabele tarieven met zo’n 25 procent zullen stijgen ten opzichte van het afgelopen halfjaar. Dat berekende vergelijkingssite Pricewise.
Huishoudens met een flexibel contract gaan hierdoor gemiddeld 160 euro per jaar meer betalen. Voor diegene waarbij het vaste energiecontract afloopt, wordt het helemaal slikken. Zij gaan automatisch over op de variabele tarieven en zullen hierdoor gemiddeld 400 euro per jaar extra betalen.
De reden van de stijgende tarieven is volgens de prijsvergelijker het koude voorjaar, de hoge prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie. Volgens de energiespecialist van Pricewise, Tomas Bleker, zal deze prijsstijging de komende tijd aanhouden.
Lees ook: Deze 9 dingen veranderen per 1 juli 2021 voor je portemonnee: stroom en gas duurder, minder korting op alcohol en btw op pakketje uit China of VS
“De verduurzaming van de samenleving, bijvoorbeeld de toename van elektrische auto’s en warmtepompen, doet de vraag naar elektriciteit toenemen”, aldus Bleker. “Die stijging leidt er toe dat er op momenten dat er weinig zon en wind is, moet worden uitgeweken naar kolen- of gascentrales. Dat doet de kosten voor de consument flink stijgen, omdat de prijs van CO2-rechten hoog is. Daarnaast moet de netcapaciteit door de grote vraag worden uitgebreid, wat weer wordt doorberekend aan de klant.”
Volgens Pricewise moeten consumenten bij wie het energiecontract afloopt nu overstappen en hun tarieven voor minstens het komende jaar laten vastzetten. Als zij dit niet doen zullen ze uitkomen op een stijging van de kosten van ruim 400 euro extra per jaar, terwijl de vaste energietarieven per 1 juli 'slechts' met zo'n 200 euro per jaar omhoog gaan.
Ondanks dat er met overstappen altijd flink bespaard kan worden, is het wel zaak op deze drie valkuilen te letten.
[activecampaign form=24]