- Prijzen voor stroom en gas stijgen ongekend hard en dat levert problemen op voor energieleveranciers.
- Online prijsvergelijker Pricewise merkt dat het aantal aanbieding voor consumenten drastisch daalt.
- Energieleveranciers zijn beducht dat inkoopprijzen harder stijgen dan de leveringsprijzen die ze met consumenten afspreken.
De prijzen voor stroom en gas zitten flink in de lift. Dat is vooral te merken bij energiecontracten waarbij de prijs voor 1 jaar of 3 jaar vastligt. Die worden maandelijks aangepast en tonen flinke stijgingen.
Energieleveranciers staan hierbij voor flinke uitdagingen, omdat ze normaal gesproken met consumenten een vast tarief afspreken voor een bepaalde periode, terwijl ze de inkoopprijzen voor de levering van stroom en gas niet altijd afdekken. Bij een snelle stijging van inkoopprijzen kan dat dus tot problemen leiden, als inkoopprijzen hoger zijn dan de afgesproken leveringsprijzen.
Prijsvergelijker Pricewise signaleert dat er enorme beweging is bij aanbiedingen voor stroom en gas. Leveranciers trekken aanbiedingen noodgedwongen tussentijds in of passen het aanbod aan, in reactie op de sterke prijsstijgingen op de groothandelsmarkt.
Lees ook: Zo hard gaan de prijzen voor stroom en gas omhoog – en de winter moet nog beginnen
Consumenten die normaal gesproken uit negentig aanbiedingen kunnen kiezen, hebben momenteel vaak minder dan dertig opties. "Cashbacks verdwijnen en leveranciers bieden sommige looptijden tijdelijk niet aan. Dit is een unieke situatie en laat echt zien hoe fragiel de huidige energiemarkt is", zegt energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise in een persverklaring.
Pricewise verwacht dat vooral voor gasprijzen de kans aanwezig is dat het hoogtepunt nog niet is bereikt, aangezien de winter nog moet beginnen.
De stijging van stroom- en gasprijzen gaat zo hard, dat een week al veel verschil kan maken. Zo signaleert Pricewise dat een gemiddeld huishouden met een 1-jarig contract op basis van een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas afgelopen week nog liefst 500 euro minder betaalde op jaarbasis bij eenzelfde soort contract, vergeleken met deze week.
Gasprijzen dalen licht door belofte Poetin
De Europese gasprijzen zijn woensdag, na in twee dagen met 60 procent te zijn gestegen, gedaald na opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin. Die zei bereid te zijn de leveringen aan Europa voor de komende winter op te voeren, nu er wereldwijd bezorgdheid is over het aanbod.
De prijs van een zogeheten megawattuur gas steeg eerder op woensdag met 40 procent tot meer dan 160 euro. Na de uitspraken van Poetin op een energiebijeenkomst in Moskou zakte de prijzen terug tot circa 108 euro.
Poetin zei dat de gasverkoop aan Europa een record zou kunnen bereiken. Critici beschuldigden Rusland er eerder van gasleveringen tegen te houden. Dat wordt door Rusland tegengesproken. De beperkte aanvoer vanuit Rusland wordt genoemd als een belangrijke factor voor het stijgen van de gasprijzen.
Door de aanhoudend sterke vraag, beperkt aanbod op de gasmarkt en de verwachting voor kouder weer op het noordelijk halfrond stegen de gasprijzen afgelopen dagen tot recordhoogte. De Europese Commissie maakt zich zorgen over die stijging, maar zegt dat er ook zonder extra leveringen uit Rusland voldoende gasvoorraden in Europa zijn om de winter door te komen.
Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson zei woensdag dat de schok van de hoge gasprijzen niet moet worden onderschat. Vooral armere huishoudens worden volgens haar geraakt door de stijgende energiekosten.
Volgens Poetin toont de gascrisis aan dat Europese autoriteiten fouten hebben gemaakt. De Russische president legt de schuld bij de de overgang naar groene energie en de lage investeringen in winningsindustrieën.
[activecampaign form=24]