Net als veel andere Europese landen kampt Nederland met chronisch ruimtegebrek op het energienet. Dit leidt tot frustratie bij commerciële consumenten die wel willen overschakelen naar duurzaamheid, maar dit niet kunnen. Om het netwerk te ontlasten en tegelijkertijd energie te besparen, introduceert Schneider Electric AI-gedreven microgrids.
“Als je alle uitdagingen rondom de energietransitie op een rij zet, kun je je overweldigd voelen,” zegt Country Leader Alexandre Golisano van Schneider Electric. Volgens het Akkoord van Parijs moeten bedrijven hun CO₂-uitstoot tegen 2050 minimaliseren. Om de fluctuerende energieproductie van windturbines en zonnepanelen op te vangen, is een aanzienlijke uitbreiding van het energienet noodzakelijk.
Optimistisch vooruitzicht
Gelukkig is Alexandre een optimistisch persoon. “Maar als je al deze uitdagingen tegelijkertijd wilt aanpakken, moet je ook een samenhangende oplossing zoeken die gericht is op de lange termijn.”
Volgens hem kun je aan een paar knoppen draaien: de aanvoer en de vraag. Voor leveranciers en netbeheerders biedt Schneider Electric bijvoorbeeld slimme netoplossingen en duurzame infrastructuur. Deze systemen kunnen de betrouwbaarheid van het netwerk aanzienlijk verbeteren, energieverbruik optimaliseren en de overgang naar een koolstofarme economie versnellen.
Bedrijven kunnen impact maken
Slimmer beheer van de beperkte ruimte op het energienet is echter slechts één kant van het verhaal. “Als bedrijven tien tot twintig procent energie kunnen besparen, maakt dat echt een verschil,” zegt Alexandre. “Maar het beperken van verbruik en het heroverwegen van lokale opwekking, opslag en gebruik biedt ook kansen.”
Eilandmodus
Een nieuwe oplossing die Schneider Electric biedt, is de installatie van microgrids. In deze aanpak kan een deel van het energiebeheer worden losgekoppeld van het hoofdnet. “We noemen dit de ‘eilandmodus’.” De lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, kan in batterijen worden opgeslagen. Een AI-brein bewaakt de belasting, opwekking en het netwerk en maakt de beste beschikbare keuzes, gericht op CO₂-besparing en kosten.
Automatisch schakelen
Met kunstmatige intelligentie kun je de capaciteit binnen je eigen netwerk monitoren. “Hierdoor kun je automatisch schakelen tussen lokaal gebruik en het netwerk. Als je een overschot aan energie hebt, kun je deze terugvoeren naar het hoofdnet of delen met je buren als dat mogelijk is in jouw gebied,” zegt Alexandre.
Energie-als-een-dienst
Onderzoek onder klanten van Schneider Electric toont aan dat veel bedrijven die de energietransitie willen aangaan, zich zorgen maken over de kosten. Investeren in nieuwe installaties is duur, erkent Alexandre. Om dit obstakel te overwinnen, zou de klant kunnen kijken naar een energie-als-een-dienst oplossing. Volgens Alexandre is dit een goede deal: “Je betaalt een maandelijkse abonnement. Maar dankzij de efficiëntie die gepaard gaat met het werken met een microgrid, kun je nog steeds kosten besparen.”
Energie delen
Een van de nieuwe mogelijkheden die wordt gecreëerd door de implementatie van een microgrid, is dat het geïntegreerd kan worden in vergelijkbare systemen bij nabijgelegen bedrijven of locaties, op zijn minst virtueel. Schneider Electric heeft er bewust voor gekozen om een open platform te bouwen, omdat een van de belangrijkste obstakels meestal de integratie in een bestaande infrastructuur is. Alexandre: “In sommige gebieden kunnen we voorzien in energie-uitwisseling wanneer dat is toegestaan, of via een vraag-aanbodprogramma via een engagementportaal. Met een goed stimulatieprogramma worden bedrijven aangemoedigd het elektriciteitsverbruik te verschuiven naar momenten waarop elektriciteit ruimschoots beschikbaar is of de vraag lager is.”
Modulaire uitbreiding
Bovendien hoeft een microgrid niet beperkt te blijven tot één consument. Bedrijven op een bedrijventerrein kunnen ook gezamenlijk een netwerk installeren dat verschillende gebruikers verbindt en vraag en aanbod dynamisch samenbrengt. De installatie is ook modulair, zodat uitbreiding geleidelijk kan plaatsvinden en gebaseerd is op toenemend energieverbruik. “We leren nog steeds van dit systeem, dus we willen samen met klanten ontdekken wat het beste werkt.”
Werken aan net-zero
Microgrids zijn al geïnstalleerd in Nederland en elders in Europa, waarbij duurzame opwekking en opslag in batterijen worden gecombineerd. Alexandre heeft hoge verwachtingen van de toegevoegde waarde die deze oplossingen zullen bieden. Microgrids kunnen bijdragen aan de energietransitie, helpen CO₂ te verminderen en uiteindelijk werken aan een net-zero toekomst.
Iedere huishouden een eigen netwerk
Hoewel bedrijven momenteel de pioniers zijn, ziet hij ook de eerste huishoudens verschijnen die al hun eigen elektriciteitsnetwerken hebben draaien: “Je eigen huis op een microgrid dat zelf energie opwekt, opslaat en deelt met de buren; dat is toch geweldig?”
Meer over microgrids
Guidehouse Insights noteerde Schneider Electric onlangs in hun jaarverslag als de nummer 1 Microgrid-integrator. Wil je meer weten over microgrids, lees dan verder op de pagina van Schneider Electric.