- Kleine ondernemers hebben veel last van de oplopende inflatie: ze hebben te maken met hogere kosten die ze nauwelijks kunnen doorberekenen.
- Vooral de explosief gestegen energierekening speelt ondernemers parten, zo stellen kredietverzekeraars tegenover radiozender BNR.
- Bij Allianz Trade houdt men zelfs rekening met een toename van 40 procent in het aantal faillissementen.
- Lees ook: Torenhoge prijzen van gas en stroom, droogte en tekorten in het aanbod: ‘Europa heeft nog paar jaar nodig om energiecrisis te boven te komen’
De oplopende energietarieven stellen vooral ondernemers met kleine en middelgrote bedrijven voor problemen. Zij zien hun marge verdampen en komen daardoor in de financiële problemen. “We zien de wanbetalingen substantieel toenemen”, zegt directeur risicobeheer Johan Geeroms van Allianz Trade Benelux daarover tegen radiozender BNR.
Veel bedrijven hebben te maken met kostenstijgingen door de enorme inflatie. Waar grotere ondernemingen de ‘pricing power’ hebben om de toegenomen kosten door te berekenen, zitten veel kleinere ondernemingen klem tussen hogere kosten, en consumenten en andere afnemers die niet afhaken bij sterke verhoging van de verkoopprijzen.
Aan de kostenkant is vooral de explosief gestegen energierekening een last. Volgens Geeroms is de belangrijkste reden waarom bedrijven facturen niet kunnen betalen, het feit dat hun klanten dat ook niet doen.
Kredietverzekeraar Atradius spreekt tegenover de radiozender van een ‘perfect storm’. De inflatie is hoog, er spelen nog altijd materiaaltekorten en de arbeidsmarkt is uitermate krap. Dat zijn allemaal bewegingen die de kosten voor de ondernemer opjagen, terwijl het aan de andere kant in de lijn der verwachting ligt dat consumenten juist de hand op de knip houden.
"Faillissementen gaan fors stijgen in de komende twaalf maanden", zegt hoofd risicoacceptatie Edwin Kuhlman van Atradius tegen BNR
Bij Allianz houdt men rekening met een toename van 40 procent in het aantal faillissementen en dat heeft ook te maken met het wegvallen van overheidssteun.
Ten tijde van de coronacrisis was het aantal faillissementen mede door de steunpakketten van de overheid historisch laag. Veel analisten verwachtten al dat het aantal faillissementen sowieso weer zou toenemen bij het wegvallen van die steun.
Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL waarschuwt bij BNR voor een domino-effect waarbij de financiële problemen van de ene ondernemer door betalingsproblemen ook bij de volgende ondernemer terecht komen. Hij denkt dat het veel slechter gaat "dan ze in Den Haag doorhebben".