- Eneco-klanten met een variabel contract krijgen vanaf april te maken met maandelijks wisselende prijzen, aldus baas As Tempelman tijdens een persbijeenkomst op dinsdag.
- Als de prijzen enorm verschillen ten opzichte van de maand ervoor, wordt ook het maandbedrag aangepast.
- Eneco meldde tijdens de persbijeenkomst ook dat het geen nieuwe contracten meer gaat afsluiten voor de levering van Russisch gas vanwege de invasie in Oekraïne.
- Lees ook: Energieleverancier Vattenfall verhoogt variabele tarieven al per 1 april: let ook op je termijnbedrag
Eneco-klanten met een variabel contract krijgen vanaf april te maken met maandelijks wisselende prijzen. Als de prijzen enorm verschillen ten opzichte van de maand ervoor, wordt ook het maandbedrag aangepast. Dat zei topman As Tempelman dinsdag tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van de jaarcijfers.
“We gaan meer met de markt meebewegen en zo het risico voor onszelf en onze klanten verkleinen”, aldus Tempelman. Normaal gesproken passen leveranciers de variabele prijzen twee keer per jaar aan: op 1 januari en 1 juli.
Vorige week liet Vattenfall ook al weten de prijzen per 1 april aan te passen. Het energieconcern zei hiertoe genoodzaakt te zijn vanwege de sterke stijging van energieprijzen op de groothandelsmarkten.
Volgens Eneco nam de energiearmoede in Nederland het afgelopen jaar sterk toe. “Dat is een grote zorg”, stelt topman As Tempelman. “Het aantal telefoontjes naar het callcenter neemt toe”, zegt hij.
Tot nu toe is ongeveer de helft van de klanten van Eneco geconfronteerd met een prijsstijging. Zo'n 94 procent van de klanten betaalt op dit moment nog op tijd.
Geen nieuwe gascontracten met Russische leveranciers
Eneco meldde tijdens de persbijeenkomst ook dat het geen nieuwe contracten meer gaat afsluiten voor de levering van Russisch gas vanwege de invasie in Oekraïne. Huidige contracten worden niet verlengd.
Nu komt nog zo'n 15 procent van het gas dat Eneco aan zijn klanten levert uit Rusland. Het gaat dan om contracten met partijen die Russische aandeelhouders hebben, legt Tempelman uit. Zo heeft Eneco in 2010 een langetermijncontract afgesloten met het Duitse bedrijf Wingas dat loopt tot 2030. Dat is een dochter van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.
Eneco gaat dat contract niet direct beëindigen. Volgens Tempelman wordt het aardgas dat daardoor vrij zou komen dan voor een hogere prijs verkocht, waardoor Rusland meer geld zou verdienen. Daarnaast zou de "betaalbare leveringszekerheid" van de klanten van Eneco in gevaar komen.
Op termijn wil Eneco helemaal van aardgas af, maar tot die tijd zal het zich meer richten op de import van lng, vloeibaar gemaakt aardgas.