- Eneco biedt als eerste grote energiebedrijf van Nederland dynamische contracten aan.
- Hierbij betaal je als klant energietarieven gebaseerd op de actuele uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas.
- Klanten kunnen zo bijvoorbeeld hun wasmachine aanzetten als de stroomprijs erg laag is.
- Lees ook: Energieprijzen gas en stroom op een rij – plus een overzicht van terugleververgoedingen voor zonnepanelen
Eneco gaat als eerste van de drie grote energiebedrijven in Nederland ook dynamische energiecontracten aanbieden. De ander twee, Vattenfall en Essent, doen dat nog niet. Er zijn wel diverse kleinere aanbieders van dynamische energiecontracten.
Vattenfall laat weten onderzoek te doen naar verschillende vormen van dynamische contracten. “Aan de ene kant van het spectrum zit een contract waarbij prijzen per uur kunnen verschillen, aan de andere kant het variabel contract waarbij de tarieven om de drie maanden wijzigen. Daar tussenin zijn variaties mogelijk die we nu onderzoeken”, zegt een woordvoerder.
Met een dynamisch energiecontract betalen klanten tarieven gebaseerd op de actuele uurprijzen voor stroom en de dagprijs voor gas. Die prijzen kunnen namelijk erg verschillen afhankelijk van hoe groot de vraag naar energie op een bepaald moment is.
Volgens Eneco krijgen huishoudens zo meer controle over hun energiekosten, want dan kun je bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten of een elektrische fiets opladen als de stroomprijs erg laag ligt. En dan kan het ook lonend zijn om bij het instellen van je thermostaat rekening te houden met de dan geldende gasprijs.
Het gaat om een uitbreiding van de keuzemogelijkheden voor consumenten, want vaste en variabele contracten blijven ook gewoon bestaan bij Eneco. De dynamische optie is nu al beschikbaar voor consumenten zonder zonnepanelen. Mensen die zonnepanelen hebben kunnen waarschijnlijk pas in oktober een dergelijk contract afsluiten. Volgens Eneco zijn hiervoor namelijk nog een paar aanpassingen in de systemen nodig.
Eneco is niet de eerste elektriciteitsleverancier die inspeelt op de sterk schommelende stroomprijzen. Eerder dit jaar meldde de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) dat huishoudens in steeds grotere aantallen overstapten op dynamische energiecontracten.
Zeker 300.000 huishoudens en kleine bedrijven hadden volgens die organisatie in februari al een dynamisch contract, op een totaal van ruim 7 miljoen gasaansluitingen.
Onder meer Zonneplan, Tibber, NextEnergy, EasyEnergy, Frank Energie en de ANWB bieden dynamische energiecontracten aan.
Dynamische prijzen voor stroom en gas kunnen sterk schommelen
Met een dynamisch energietarief zijn de prijzen voor stroom en gas direct gekoppeld aan de inkoopprijzen op de groothandelsmarkt op dagbasis, scheef Business Insider eerder. Je hebt hiervoor wel een slimme meter nodig die elk moment van de dag je energieverbruik kan meten.
Als gevolg van dynamische energietarieven kunnen prijzen voor stroom en gas dus sterker schommelen, wat zowel positief als negatief kan uitpakken, vergeleken met variabele tarieven die veel energieleveranciers momenteel elk kwartaal aanpassen.
D66 opperde in juni dat energiebedrijven consumenten zouden moeten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract.
Aanbieders adverteren volgens D66-Kamerlid Raoul Boucke met lage prijzen, waar niet de risicopremies in zitten die wel in rekening worden gebracht bij vaste en variabele contracten. Maar zij vertellen er vaak niet bij dat de prijzen in de donkere en koude wintermaanden snel en hoog kunnen oplopen. Daar wil Boucke verandering in brengen, zodat mensen "van tevoren weten waar ze nou precies voor kiezen".
"Mensen mogen zelf kiezen wat voor een energiecontract ze afsluiten, maar het is dan wel goed dat ze zich bewust zijn van de risico’s", zegt Boucke. "Mensen die nu een dynamisch contract afsluiten, kunnen in de winter verrast worden door een hoge energierekening die ze misschien niet kunnen betalen."