Voetbalclub RKC Waalwijk is voorlopig gered. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Waalwijk stemde dinsdag in met een voorstel de eerstedivisieclub voor een faillissement te behoeden. Het voorstel werd met 15 tegen 13 stemmen aangenomen.

De noodlijdende club hoeft de gemeente structureel veel minder te betalen voor het gebruik van het voetbalstadion. RKC krijgt een korting van 100.000 euro per jaar op de huur.

De meerderheid van de raad ging morrend akkoord. Wethouder Ronald Bakker (VVD) zei dat de gemeente Waalwijk eigenlijk met de rug tegen de muur staat.

Als de gemeente RKC niet te hulp schiet, is de schade door een mogelijk bankroet veel groter. Een faillissement zou de gemeente circa 9 miljoen euro kunnen kosten door afschrijving op de boekwaarde van het stadion, een niet afgeloste lening en achterstallige huur.

Steun met belastinggeld

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse gemeente een voetbalclub financieel steunt. Onder meer PSV, NAC en Vitesse werden de afgelopen jaren geholpen of zelfs gered door de lokale overheid. Zelfs eigen supporters staan vaak negatief tegenover het aanvullen van miljoenentekorten met geld van de belastingbetaler, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Tilburgse economen Jan van Ours en Martin van Tuijl.

PSV kreeg als één van de laatste clubs in Nederland steun van de gemeente. Eindhoven kocht in 2011 voor bijna 48,4 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Maar zelfs deze operatie kan nog een staartje krijgen, want de Europese Commissie onderzoekt op dit moment of er geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Ook neemt het de steun van gemeentes aan voetbalclubs NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch onder de loep. Hier gaat het om enkele miljoenen euro's.

In Nederland zijn ook voetbalclubs failliet gegaan, doordat de gemeente uiteindelijk weigerde de helpende hand toe te steken. Zo moesten Haarlem, RBC, AGOVV en Veendam de afgelopen jaren faillissement aanvragen.

Tegenstemmers in Waalwijk

In de gemeenteraad van Waalwijk stemden dinsdag de coalitiepartijen VVD, CDA, en 7 van de negen leden van Lokaal Belang voor het reddingsplan. Onder meer twee leden van Lokaal Belang, coalitiepartner ChristenUnie en de oppositiepartijen D66, Groen Linksaf en PvdA stemden tegen.

Ze verwijten RKC onder meer de afgelopen jaren te weinig te hebben gedaan om financieel gezonder te worden. Ook houden de partijen er rekening mee dat de gemeente over enkele jaren opnieuw de portemonnee voor RKC moet trekken.

Degradatie naar eerste divisie

Algemeen directeur Remco Oversier van RKC is verheugd over het besluit van de gemeenteraad. "De eerste stukjes van de puzzel zijn gelegd." Hij zei dat RKC spoedig met de belastingdienst, andere schuldeisers en belanghebbenden over de redding van de club zal overleggen.

RKC is in problemen gekomen door een belastingschuld en degradatie naar de eerste divisie. Daardoor krijgt de club minder televisiegeld.

De gemeente Waalwijk heeft RKC de afgelopen jaren vaker geholpen. In 2000 werd het stadion gekocht. In 2010 verlaagde de gemeente ook al de huur voor RKC.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl