De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron zinspeelt erop volgend jaar mee te doen met de Franse presidentsverkiezingen. Macron zegt dat zijn beweging En Marche! voor de overwinning moet gaan bij de verkiezingsstrijd.
Sinds de lancering in april van En Marche! (Vooruit!) doen geruchten over de presidentiële ambities van Macron de ronde.
De voormalige zakenbankier van Rothschild komt daarmee steeds meer in botsing met president François Hollande, die twee jaar geleden de 38-jarige technocraat als minister van Economische Zaken binnenhaalde. Hollande wil eind dit jaar bekendmaken of hij voor een nieuwe termijn gaat. Wat als zijn voormalige protégé Macron zich tegen hem keert, vraagt nieuwssite FranceTV zich af.
Tijdens een bijeenkomst met enkele duizenden aanhangers van En Marche! uitte Macron afgelopen dinsdag harde kritiek op het regeringsbeleid. Kiezers zijn moe van beloften die niet worden nagekomen, hield hij zijn gehoor voor. Aanhangers scandeerden ‘Macron president’, maar hij liet in het midden of hij volgend jaar kandidaat zal zijn.
Tegenwicht tegen Le Pen
De opkomst van Macron valt te verklaren door de ontevredenheid onder kiezers over de regerende Socialistische Partij, waarvan Macron geen lid is. Terwijl de populariteit van Hollande op een dieptepunt zit, is Macron een van de populairste politici geworden.
Macron zegt te willen voorkomen dat Marine Le Pen van het Front National aan de macht komt. Hij vindt de traditionele partijen daarvoor geen alternatief bieden; zijn beweging doet dat wel. Uitgangspunten van En Marche!, zegt Macron, zijn economische vrijheid, solidariteit en samenwerking binnen Europa.
Pianist en boxer
Macron stond bekend als briljant student en belandde uiteindelijk op de prestigieuze École Nationale d'Administration. Hij is ook een toegewijd pianist, doet aan boksen en is voetbalfan. Hij bespeelt zijn publiek met charme en is bovenal jong, wat je van de meeste Franse presidenten niet kan zeggen.
De econoom Jacques Attali, een adviseur en bevriend met de oud-presidenten Mitterrand en Sarkozy, noemt Macron zeker geschikt als president. "Emmanuel is een briljante jonge man. Ik denk dat hij het talent heeft om op een dag voor het presidentschap te gaan. (...) Hem is een grote politieke carrière voorbestemd."
Maar de kritiek is niet mals als Macron oproept om beperkingen aan de werkweek op te heffen of als hij jongeren wil stimuleren miljonair te worden. Sommigen noemen hem een rechtse wolf in socialistische kleren. Maar voor linkse kiezers is Macron wel acceptabeler dan die andere waarschijnlijke kandidaat, de ambitieuze premier Manuel Valls.
De nieuwe Kennedy
Franse media zijn verdeeld over Macron. Le Figaro (rechts georiënteerd) is voorzichtig positief: is hij degene die een lijn kan trekken tussen de vrije markt en sociale waarden? Maar een socialistisch parlementslid haalt tegen hem uit in de linkse krant Libération: "Parijs vertelt hem dat hij de nieuwe Kennedy is en hij gelooft dat."
De Britse krant The Guardian ziet parallellen met Bill Clinton en Tony Blair die een 'derde weg' boden. En wellicht is Macron, zo schrijft de krant, daarmee voor links de minst slechte optie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl